Eurocopa 2020

Gal·les es deixa dominar per Suïssa però acaba esgarrapant un punt (1-1)

Els helvètics han dominat el partit fins que han aconseguit avançar-se, a l'inici de la segona meitat, a través d'Embolo. Però no han sabut contenir l'embat gal·lès a la recerca de l'empat, que ha obtingut Kieffer Moore. A Suïssa li han anul·lat un gol per orsai en el 86'

Jordi SunyerActualitzat

Si un equip pot aplicar el seu pla de partit durant seixanta minuts i s'avança, és lògic que se senti gairebé perdedor quan el rival li iguala el duel, precisament, renunciant a l'estratègia que havia adoptat a l'inici del duel. Suïssa i Gal·les han empatat a un gol en un partit que ha estat, gairebé, un monòleg helvètic fins al moment en què Embolo ha aconseguit fructificar el domini del seu equip. Els gal·lesos havien optat per protegir-se i esgarrapar a la contra, però han aconseguit l'empat justament quan han optat per l'atac massiu i han assetjat el rival. En els últims minuts, tots dos conjunts eren un feix de nervis, però igualment, l'1-1 final ha deixat un gust més dolç per a Gal·les.

Els jugadors suïssos celebren l'insuficient gol de Breel Embolo (Dan Mullan / EFE)

Gareth Bale atreia l'atenció a l'onze del drac, però l'inesperat Robert Page maneja un equip ple de jugadors experimentats de la Premier League: Joe Rodon a l'eix de la defensa, Ben Davies al lateral esquerre, Daniel James i el mateix Bale a les bandes, o Aaron Ramsey, ara secundari a la Juventus. Els helvètics miraven de punxar a través dels seus carrilers, el veterà Ricardo Rodríguez i Kevin Mbabu, en un sistema amb tres centrals i un trio atacant interessant: Shaqiri, Breel Embolo i l'ex de la Reial Societat Haris Seferovic. Els primers a brillar al costat suís, però, no han estat els davanters. Primer, l'hispanoparlant Yann Sommer; un cop de cap de Kieffer Moore, davanter del Cardiff City, a centrada de James, l'ha fet volar per evitar l'1-0 (13'). I, uns segons més tard, l'excentral del Deportivo Fabian Schär, que ha rematat d'esperó un córner picat per Shaqiri (17'); Daniel Ward ha demostrat la seva rapidesa de reflexos.

Els contraatacs gal·lesos obligaven els suïssos, com Mbabu, a cometre faltes mereixedores de targeta (Valentin Ogirenko / EFE)

Dues accions, però, a repèl del partit, ja que els alpins acaparaven la possessió, tocaven i tocaven, però els faltava profunditat i encert. Seferovic ha malaguanyat tres situacions favorables. Primer, ha rematat fora per poc després d'una remarcable contorsió dins l'àrea, al 26'. Una estona més tard, ha buscat l'escaire des de la frontal, però ha xutat massa amunt (40'). I en el temps afegit del primer temps, Embolo, agafat clarament de la samarreta per Chris Mepham, li ha servit una assistència al punt de cocció que Seferovic ha rematat malament (45'). Suïssa també es mostrava vulnerable a les contres gal·leses, i una cursa desbocada de James ha provocat la sempre sensible amonestació a Schär.

En canvi, a la represa, els helvètics sí que han sabut anar per feina. En una de les poques situacions del partit que han permès utilitzar el tòpic precisió rellotgera, una ràpida triangulació ha deixat Embolo sol davant Ward (49'). El porter del Leicester ha salvat la situació cedint un córner, però no ha pogut evitar que el mateix Embolo rematés gràcies a un mal marcatge de Conor Roberts (1-0, 50'). El davanter del Mönchengladbach, immigrant camerunès que no va embutxacar-se el passaport suís fins que va tenir disset anys, ha obert així el compte helvètic a l'Eurocopa. I ha estat a punt de fabricar el segon en una acció de potència, però Kevin Mbabu ha fet mistos en rematar (54'). Amb el lògic pas endavant dels gal·lesos, Embolo ha pogut aprofitar també la seva velocitat amb espais (ha estat a punt de culminar un contraatac unipersonal en el 65') i s'ha guanyat el pols la consideració de millor jugador del seu equip.

Kieffer Moore remata de cap una centrada de Ramsey per empatar el partit (Dan Mullan / EFE)

Al mateix temps, però, el pla de Gal·les havia de canviar. El bloc vermell s'ha ubicat a camp contrari, i a Suïssa li costava més que mai treure l'esfèrica del seu terreny. A l'onze del drac li faltava fluïdesa i s'havia d'encomanar a la pilota parada, però li ha sortit bé. Una acció d'estratègia a la sortida d'un córner, en curt i amb una circulació ràpida, ha destarotat completament la defensa helvètica, i Kieffer Moore ha rematat a plaer la centrada final d'Aaron Ramsey (1-1, 73'). El duel ha entrat en una fase d'incertesa, en què els suïssos continuaven tremolant cada cop que Gal·les disposava d'un córner o una falta lateral, però en què els gal·lesos també han concedit un gol, marcat per Mario Gavranovic en la primera pilota que tocava després d'ingressar al camp (86'): el davanter del Dinamo de Zagreb, però, estava en fora de joc. Suïssa, així, ha acabat el partit amb la sensació d'haver deixat escapar dos punts d'un valor igual al que té, per a Gal·les, començar la competició invicta.

ARXIVAT A:
Eurocopa2020
Anar al contingut