Coutinho celebrant el gol (REUTERS)

Fracàs de la selecció de Brasil davant Suïssa (1-1)

Setmana de reflexió per al Brasil, que no torna a jugar fins divendres que ve, contra Costa Rica.

Xavi TorresActualitzat

És el Brasil de Tite, un equip difícil de batre, amb un cinturó de seguretat permanent -Casemiro i Paulinho- que subjecta el mig del camp i on la tàctica no permet cap risc. Ordre abans que joc bonic. Ni tan sols l'alineació de Coutinho, Willian, Neymar i Gabriel Jesús es tradueix en gaires alegries ofensives. Una centrada de Shakiri rematada per Dzemaili ha suposat l'única arribada suïssa a la porteria d'Allisson (5') abans del descans. A l'altra porteria, la de Sommer, no gaire més: una gran ocasió de Paulinho (11') que ha resolt Sommer enviant la pilota a córner, i el gran gol de Coutinho (19') recollint una pilota a la frontal i clavant-la a l'escaire del pal llarg. Extraordinari xut del jugador del Barcelona, d'altra banda, en una de les seves especialitats.

A partir d'aquest instant, el Brasil s'ha recollit i ha abandonat qualsevol intenció de dominar el partit des del control de la pilota. Tot el contrari: ha preferit eliminar els espais en defensa i mirar de sortir a la contra. Suïssa, que ha guanyat la possessió de la primera part, no ha fet mal, però el combinat brasiler, tampoc. Només una rematada de cap de Thiago Silva a la sortida d'un córner (45').

Els segons 45 minuts han començat amb un cop d'efecte de Suïssa. Als 49', Zuber ha rematat a la xarxa un servei de córner de Shakiri. 1 a 1, amb un Brasil sense ritme i tan conservador que, fins i tot amb el marcador igualat, el seu entrenador, Tite, no ha arriscat gens en les substitucions: simplement, canvis en el doble mig centre: Fernandinho i Renato Augusto per Casemiro i Paulinho. Poques notícies de Coutinho (només un xut als 69') ni de Neymar (una rematada innocent als 77'). Tampoc de Willian ni de Gabriel Jesús (substituït en el tram final per Roberto Firmino). En realitat, poc Brasil malgrat comptar amb un seguit de futbolistes extraordinaris massa encotillats per les instruccions atemorides del seu entrenador. Només en els darrers instants, pressionats pel marcador, el Brasil s'ha deixat anar i ha estat a punt de guanyar, però ha desaprofitat quatre oportunitats molt clares, de Neymar (88'), Firmino (90'), Miranda (92') i Renato Augusto (95').