Una corredora s'exercita amb mascareta durant el confinament
ESPORTS

Fer esport amb mascareta baixa l'oxigen un 4% i s'aspira un 20% més diòxid de carboni

Les mostres es van prendre el mes de maig, durant la fase de reobertura del confinament

Actualitzat

Les persones que fan esport a l'aire lliure redueixen en un 4% l'oxigen i incrementen un 20% la concentració de CO2 que respiren, segons un estudi sobre l'ús de la mascareta en la pràctica esportiva elaborat per cardiòlegs d'Àptima Centre Clínic de Mútua de Terrassa (Vallès Occidental).


Gonzalo Grazioli, especialista en Cardiologia del centre i un dels autors de la feina, ha explicat les conclusions de l'estudi:

"Utilitzar mascareta en esports a l'aire lliure amb distància superior a 2 metres no sembla ser d'utilitat, tenint en compte la balança cost/benefici de prevenció de la Covid-19 i seguretat davant la disminució de l'aportació d'oxigen".

 

 

L'estudi, titulat "Covid-19 and mask in sports", es va plantejar avaluar l'impacte fisiològic de l'augment del diòxid de carboni (CO2) i la baixada d'oxigen (O2) generada per les mascaretes durant la pràctica d'esports aeròbics. Les mostres es van prendre el mes de maig, durant la fase de reobertura del confinament i en un context d'obligatorietat d'utilitzar mascareta i d'autorització per fer esports a l'aire lliure a Catalunya.

Grazioli, doctorat també en prevenció de mort sobtada en l'esport, va analitzar mostres de l'aire respirat de tres tipus: basal sense mascareta, basal amb mascareta i exercici amb mascareta. Els resultats van demostrar que l'ús de mascaretes durant un exercici de més intensitat que caminar (van fer el test de Ruffier, una prova que mesura la resistència aeròbica a l'esforç de curta durada i la recuperació cardíaca) disminueix la disponibilitat d'oxigen en un 4% de mitjana i augmenta els nivells de CO2 aspirat un 20%.

 

En algun model de mascareta, la feina va confirmar que durant l'exercici s'assoleixen 20.000 ppm de CO2 (2%) i això pot resultar incòmode i simptomàtic per a algunes persones amb patologies cardiorespiratòries. Els investigadors admeten que, com a limitació important de l'estudi, aquest es va dur a terme amb un baix nombre de participants, limitat en gran mesura pel confinament estricte que va existir a Catalunya.

Anar al contingut