Ciclisme

Exhibició de Julian Alaphilippe per reeditar el títol mundial de ciclisme

El francès ha arribat en solitari després de fer tres atacs demolidors en les ascensions a Huldenburg, Wijnpers i St. Antoniusberg on ha despenjat la resta de candidats. L'esprint per la medalla de plata ha estat per a l'holandès Dylan Van Baarn i el bronze per al danès Michael Valgren.

Josep CochActualitzat

Julien Alaphilippe ha aconseguit a les carreteres de Flandes el que està a l'abast de molt pocs: guanyar per segon any consecutiu el Mundial de ciclisme en carretera. El francès ha passat la mà per la cara als dos grans favorits: Van Aert, que corria a casa, i Van der Poel.

Han estat gairebé sis hores de cursa, però la darrera hora i mitja només ha tingut un protagonista: el ciclista francès. Tres atacs demolidors en tres dels murs que esquitxaven el recorregut l'han deixat sol al capdavant i cap dels seus rivals ha pogut fer res per evitar el recital sublim del francès, que ha guanyat com només ho sap fer ell. Decebedor el paper dels principals favorits, Wout Van Aert i Mathieu Van der Poel, que en cap moment han trobat el seu lloc durant la cursa. I menció a banda per a Remco Evenepoel, que ha treballat de valent per tenir opcions i que, finalment, s'ha buidat per ajudat el seu cap de files, ajut que al final no ha servit de res.

La cursa s'ha decidit en els darrers 50 quilòmetres. Un atac del ciclista que defensava el títol, Julian Alaphilippe, en l'ascensió al mur de Huldenburg, ha trencat un grup d'uns 40 corredors entre els quals hi havia els grans candidats a la victòria. Amb ell, en primera instància, ha marxat l'italià Colbrelli. Però, finalment, s'hi han afegit 15 ciclistes més, entre els quals hi havia els belgues Evenepoel i Van Aert, l'holandès Van der Poel -sempre tapat i que en cap moment s'ha deixat veure-, Nizzolo, l'eslovè Mohoric i l'anglès Pidcok. Tots ells han anat agafant marge respecte als seus perseguidors, i la diferència superava els dos minuts quan faltaven 30 quilòmetres per a la meta. Remco Evenepoel ha estat l'encarregat de portar el pes de l'escapada, treballant pel seu company i candidat al títol, Wout Van Aert. El jove ciclista belga -medalla de bronze en la prova contra el cronòmetre- ha dit prou a 26 quilòmetres de l'arribada, després de fer una gran feina.

A 21 quilòmetres de meta França ha fet un altre moviment, de la mà de Madouas, que ha pres a la roda Alaphilippe. L'atac l'ha fet en l'ascensió a Wijnpers, una altra de les cotes que tenia el circuit d'aquest Mundial. Van Aert ha pres la responsabilitat de reduir la diferència amb els francesos, però amb Colbrelli enganxat a la seva roda. En el mur de St. Antoniusberg, Alaphilippe ha llançat un altre atac -el tercer- amb l'objectiu d'esmicolar el grup tan com pogués.

Alaphilippe ha començat la darrera volta -15,5 km- amb 10 segons de marge amb els seus perseguidors i de 25 amb el grup de Van Aert i Van der Poel. El francès ha sabut dosificar l'esforç fins a la meta per reeditar el títol mundial que va guanyar per primer cop a Imola.

L'esprint per la medalla de plata ha estat per a l'holandès Dylan Van Baarle i el bronze per al danès Michael Valgren.