Messi rebent una targeta groga de Mateu Lahoz en un partit del Barça
Messi rebent una targeta groga de Mateu Lahoz en un partit del Barça
Futbol

Exclusiva: els informes arbitrals de Negreira al Barça, al descobert

TV3 ha tingut accés als documents del sumari del cas Negreira

Redacció Esport3Actualitzat

Televisió de Catalunya ha tingut accés al sumari del cas Negreira amb tots els documents informatius que Javier Enríquez, fill de l'exvicepresident del Col·legi d'Àrbitres. José María Enríquez Negreira, feia per al Barça i que va estar cobrant a partir de diverses societats des del 2001 amb una suma total de 7,3 milions d'euros.

Fins a sis tipus d'informes dels partits del primer equip i del filial s'entregaven al Barça referents a la tripleta arbitral designada per al partit.

En la prèvia del partit s'entregaven uns informes amb les característiques tècniques dels àrbitres designats per als diferents partits de cada jornada, del Barça i del seu equip filial. Els informes eren un perfil, amb dades personals i dades tècniques, com el tracte amb els jugadors, la seva col·locació al terreny de joc, la seva predisposició a ensenyar targetes, si xiulava moltes faltes...

En acabar la jornada es realitzava un informe del partit del Barça i també dels seus rivals a la lliga, com el Reial Madrid i l'Atlètic de Madrid.

En aquests informes s'analitzaven les jugades més destacades i es valoraven si les decisions havien estat correctes o no en funció del criteri de l'informant.


Errades decisives en un clàssic xiulat per Clos Gómez

En el clàssic del 2016, Barça, 1 - Reial Madrid, 1, xiulat per Clos Gómez, hi ha fins a 3 decisions decisives on l'informe assenyala errors. En aquest cas, un penal no xiulat a favor del Madrid i dos penals xiulats a favor del Barça.

En la primera decisió polèmica s'escriu:

"una traveta de Mascherano a Lucas Vázquez a deshora a l'interior de l'àrea" al minut 2. No es va assenyalar penal i, segons l'informe, era "penal innecessari, però penal".

I després s'indica també una jugada polèmica en aquest cas a favor del conjunt blaugrana segons valora l'informant: unes mans de Carvajal a dins de l'àrea del Reial Madrid. Error de Clos Gómez, ja que no va assenyalar penal i, segons l'informe, era "penal clar". I un gol de Suárez que hauria d'haver estat anul·lat.

 

En aquest altre exemple en un Barça, 0 - Màlaga, 0 del 2016, es fa veure que l'àrbitre De Burgos Bengoetxea, l'àrbitre del darrer clàssic, va 'perjudicar' el Barça amb un penal no assenyalat, un gol anul·lat que no era fora de joc i una targeta vermella per una entrada a Neymar que no va ser xiulada.

 

Entre molts altres informes de molts partits durant moltes d'aquestes temporades, s'hi troba un derbi madrileny. Atlètic, 0 - Madrid, 3 del 2016 xiulat per Fernández Borbalán, on s'assenyala una errada arbitral per un penal assenyalat a Ronaldo que no era segons l'informant:

 

També a finals de temporada es feien informes globals partit a partit dels duels del Barça, a mode de resum i assenyalat les casuístiques més determinants. També hi ha informes de partits amistosos d'algunes gires del Barça i d'enfrontaments de la Champions.

ARXIVAT A:
CAS NEGREIRA
Anar al contingut