Nova York

"Estimar més i odiar menys", el clam de Rapinoe per la diversitat que fa la volta al món

La desfilada d'homenatge a les campiones del Mundial de futbol també es converteix en un clam a favor de la igualtat de gènere

Juli RodésActualitzat

"Igualtat salarial" és un dels clams que més s'han sentit durant la desfilada d'homenatge a la selecció femenina de futbol dels EUA, que s'ha fet aquest dimecres a Nova York.

Les guanyadores del Mundial celebrat a França han recorregut l'anomenat "Canyó dels herois" del districte financer de Manhattan sota més d'una tona de confeti.

La celebració s'ha desenvolupat en un ambient festiu, però també reivindicatiu de la igualtat de gènere, del qual les campiones nord-americanes s'han convertit en un símbol.

 

Les jugadores nord-americanes han celebrat el seu triomf al Mundial amb una desfilada a Nova York (Reuters/Mike Segar)

 

El 8 de març, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona, les 28 integrants de la selecció van presentar una demanda per discriminació de gènere contra la Federació de Futbol dels EUA.

Demanaven el mateix salari que els integrants de la selecció masculina, però també igualtat de condicions en qüestions com els entrenaments, l'atenció mèdica, els desplaçaments o els terrenys de joc.

 

Alex Morgan i Meghan Rapinoe, cocapitanes de la selecció femenina de futbol dels EUA (Reuters/Mike Segar)

 

Per a molts ciutadans -i, sobretot, per a moltes ciutadanes- dels EUA, l'equip capitanejat per Megan Rapinoe, Alex Morgan i Carli Lloyd s'ha convertit en un exemple de com les dones poden aconseguir allò que es proposen.

Gabrielle Blecher, de Brooklyn, mare de dues nenes de 13 i 11 anys, que seguia la desfilada, ho expressava d'aquesta manera:

"Així és com vull que les meves filles vegin el que les dones poden fer i el que les dones haurien de ser."


Megan Rapinoe, la capitana que va dir que no aniria a la Casa Blanca del president Trump, amb qui ha mantingut discrepàncies públicament, ha fet un discurs en positiu.

"Hem de ser millors. Hem d'estimar més, odiar menys. Hem d'escoltar més i parlar menys. És responsabilitat nostra fer d'aquest món un lloc millor."


També ha fet una defensa de la diversitat.

"Tenim cabells rosa i cabells porpra, tenim tatuatges i rastes, tenim noies blanques i noies negres i tot el que hi ha entremig, noies heteros i noies lesbianes... No podria estar més orgullosa de ser cocapitana amb la Carli i l'Alex amb aquest equip."


Rapinoe, fins i tot, s'ha referit a les pancartes d'alguns seguidors que li demanaven que es presentés a les eleccions presidencials de l'any que ve.

"És un honor absolut dirigir aquest equip al camp. No hi ha cap altre lloc on preferiria ser... Ni tan sols a la cursa presidencial. Estic molt ocupada, ho sento."


Algunes -poques- pancartes exhibides durant la desfilada, d'altra banda, mostraven el missatge "Trump 2020", de suport a la reelecció del president.

 

Megan Rapinoe no es posa la mà al cor quan sona l'himne nacional (Reuters/Carlo Allegri)

 

En una, fins i tot, es podia llegir "American hater", segurament acusant Rapinoe d'odiar els Estats Units perquè no es posa la mà al cor quan sona l'himne nacional, en senyal de protesta contra algunes polítiques de l'actual ocupant de la Casa Blanca.


Nova York prohibeix la bretxa salarial

Just abans de començar la desfilada d'homenatge a les futbolistes de la selecció nord-americana, el governador de l'estat de Nova York, Andrew Cuomo, ha signat una llei que prohibeix la diferència salarial entre homes i dones.

"Som al seu costat en solidaritat. Igual salari pel mateix treball."

"No hi ha una raó lògica per la qual les dones no hagin de guanyar el mateix que els homes. Aquestes jugadores de futbol juguen al mateix esport que els homes, i ho fan més bé. Si hi hagués un raonament econòmic, són els homes els qui haurien de guanyar menys."


Proposició de llei al Senat

Hores després de la desfilada, d'altra banda, dues senadores demòcrates, Dianne Feinstein i Patty Murray, han presentat una proposició de llei per exigir la igualtat salarial per a tots els esportistes de les seleccions nacionals dels EUA.

"Els Estats Units han celebrat que la selecció femenina de futbol ha guanyat un quart Mundial històric, però el nostre suport no hauria d'acabar amb una desfilada d'homenatge."

ARXIVAT A:
Igualtat de gènereFeminisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut