Pequín 2022

Equips de rescat a pistes: els altres olímpics als Jocs de Pequín

En un país amb poca tradició en la pràctica dels esports de neu, s'han hagut de posar les piles perquè les instal·lacions estiguessin a punt. Però també han hagut d'entrenar metges i personal de rescat per poder auxiliar ràpidament els accidentats a les pistes

Ruth GumbauActualitzat

Aquests dies els metges que seran a les pistes dels Jocs Olímpics d'hivern fan diversos simulacres amb falsos esquiadors que fan veure que s'han accidentat durant una de les proves. Quan hi hagi una caiguda que sembli greu, s'haurà d'esquiar ràpid cap al pacient, se li farà una primera observació ràpida i se l'immobilitzarà per poder-lo baixar cap a les instal·lacions mèdiques. Li Qiyi és cirurgià ortopèdic:

"A l'hospital tenim habitacions, quiròfans, equipament avançat, metges, infermeres... però en una pista d'esquí depens molt dels primers auxilis."

Als metges de pistes se'ls reconeixerà fàcilment: aniran vestits de taronja amb creus blanques. Aquest grup és el primer a la Xina a qui es prepara específicament per fer rescats d'emergència a la neu.

No tenien un nivell avançat d'esquí abans de presentar-se a la formació, com demostren les explicacions de l'anestesista Li Qiujun: "M'ha costat una mica perquè no m'aguantava bé a la pista. Si m'intentava moure, relliscava i queia. Tenia una mica de por."

Es van presentar com a voluntaris i s'han passat 3 anys aprenent junts la tècnica del rescat. Ho destaca la metge especialista en infeccions, Li Dong:

"M'ha encantat entrenar-me amb els altres metges, hem fet com una família. En tres anys hem millorat molt, tant en esquí com en primers auxilis."

Aquests són els últims dies de calma. Un cop comenci la competició, hauran de trigar 4 minuts com a màxim a arribar a l'accidentat.

una imatge de les pistes d'esquí olímpiques de la Xina
Les instal·lacions olímpiques, a punt d'estrenar-se (Reuters)
ARXIVAT A:
Jocs Olímpics
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut