El Barça amb millors sensacions després del confinament
Griezmann protegeix una pilota davant Araújo en el partidet d'avui al Camp Nou (FC Barcelona)
Barça

Entrenar i jugar a l'estadi, una eina psicològica clau abans de tornar a la Lliga

Els esportistes han de tornar a agafar les referències de l'estadi on juguen habitualment, ara amb un ambient radicalment diferent. Els psicòlegs esportius treballen amb diferents eines perquè la ment pugui arribar, també, allà on no arribi el físic

Jordi SunyerActualitzat

El Barça no només s'ha entrenat avui a l'estadi on jugarà els cinc partits de Lliga que li queden com a local. Ho ha fet en les mateixes condicions en què es jugaran aquests partits: un pas bàsic de la preparació, segons els experts.

"La veu sabotejadora del futbolista t'està dient que estàs jugant a casa, però no tens el reforç de l'afició. En el meu cas, jo preferiria jugar a fora que no pas a casa. Temperatura, rutina, distància, soroll, olfacte, horaris... quant abans es pugui gestionar i es pugui treballar, abans les reaccions adaptatives dels jugadors al nou medi, que és jugar a porta tancada es donaran." (Xavi Lucas, entrenador i psicòleg esportiu a l'Institut Gestalt)

"Amb els i les esportistes amb qui estem treballant ens hem centrat en un treball de visualització perquè no es perdin els automatismes esportius que tenien creats fins ara. Ens hem de centrar en donar als jugadors estratègies de tensió per mantenir el nivell d'activació òptim i que el seu rendiment no es vegi afectat per aquesta nova situació." (Laura Suárez, psicòloga esportiva a Psicosport)

Res a veure amb la soferta victòria contra la Reial Societat, l'última amb públic al Camp Nou (1-0, davant setanta-set mil espectadors). Fins que torni el futbol a l'estadi, els partits de la Bundesliga estan aportant molta informació que també pot ajudar els futbolistes.

"Si em poso a la pell dels jugadors, les sensacions que es poden tenir són d'entrenament, però amb l'afegit que en aquest cas és una lliga i que el resultat té importància." (Laura Suárez, psicòloga esportiva a Psicosport)

"A la Bundesliga, veig que un equip es posa per davant en el minut 4 i l'equip rival fa una baixada emocional de braços de seguida tot i quedar molt partit, perquè el futbolista sap que físicament no està igual. Com que no sabem com estaran les cames dels futbolistes, la psicologia pot ajudar molt a reforçar l'aspecte físic." (Xavi Lucas, entrenador i psicòleg esportiu a l'Institut Gestalt)

De moment, el Barça no avança si hi haurà més sessions a l'Estadi, però els psicòlegs esportius creuen que és una eina bàsica per acostar-se al rendiment òptim a cinc dies del retorn de la Lliga.

Anar al contingut