Barça

Joan Laporta: "Tenim 'palanques' en marxa per deixar el club sanejat al juny"

El president del FC Barcelona, en una entrevista al "Tot costa" de Catalunya Ràdio, ha admès que les vendes de les filials de "media" i de marxandatge, i de part dels drets de televisió, poden esborrar el patrimoni net negatiu del club.

Redacció Esport3Actualitzat

El president del FC Barcelona, Joan Laporta, ha assegurat al programa "Tot costa" de Catalunya Ràdio que el Barça està en condicions de deixar sanejada la seva economia en cas de poder activar alguna de les "palanques econòmiques" que poden aportar ingressos al club. Laporta ha tret pit afirmant que "redreçar en un any uns fons propis negatius de 500 milions d'euros és digne d'elogi", i ha assegurat que hi ha moltes marques comercials interessades a invertir en el Barça. En referència a la possible venda de la filial de marxandatge del club, BLM, Laporta ha admès que és una de les "palanques", però ha desmentit les xifres que s'han publicat en aquest sentit:

"No ens vendrem el 49% de BLM per 200 milions; sí que estem treballant el tema, però la xifra no és aquesta. Tenim diverses propostes, una de les quals estava molt avançada, però ara ja no té l'exclusivitat. A més, la venda de BLM ha de passar per assemblea de compromissaris abans de vendre'n un 49%, perquè és un actiu del club que formava part del Barça Corporate. En tot cas, millorarem les quantitats que podia reportar el negoci del Barça Corporate amb l'anterior directiva. No necessàriament ho hem de tancar ara: seria bo, però aquest contracte requereix una anàlisi amb molta profunditat, perquè hi ha propostes amb les quals no estem d'acord."

En el cas de Barça Studios, Laporta ha revelat que hi ha sis empreses interessades a comprar una part de la divisió de "media" del club. L'altra "palanca" és l'aportació del fons d'inversió CVC i la venda de part dels drets de televisió que se'n deriva. El president del Barça ha apuntat que l'acord garantiria tenir més fair play financer, però "no perquè ho hagi determinat Javier Tebas". Laporta ha afirmat que no veu malament la proposta de CVC, perquè "s'ha flexibilitzat":

"La proposta de CVC, abans, hipotecava el 100% dels drets audiovisuals i ara només ens hipoteca el 10%, perquè abans ens obligava a passar per ells si volíem vendre el 90% restant. De moment, hi han entrat tots els clubs menys el Madrid i l'Athletic Club. Encara no podem dir que tinguem la intenció d'entrar-hi, però estem arribant a un moment en què hem de valorar totes les opcions que tenim. No n'hi ha cap de perfecta, i hem d'escollir la que ens interessi."

En l'àmbit esportiu, Joan Laporta ha reconegut que aquest migdia ha dinat amb el president del València, Anil Murthy, en una trobada que ha qualificat de "dinar institucional per temes que poden interessar els dos clubs". Laporta, però, no ha volgut fer referència al contingut del dinar. El president del Barça no ha volgut donar cap detall sobre la possible arribada de Lewandowski i, simplement, ha demanat que es deixi "treballar la secretaria tècnica per aconseguir un equip competitiu" i ha recordat que primer cal sanejar l'economia del club abans d'afrontar qualsevol operació.

En aquest sentit, Laporta ha deixat anar un dard als dos grans objectes de desig del mercat futbolístic, Kylian Mbappé i Erling Haaland, assegurant que el Barça "no contractarà jugadors que demanen trenta milions per temporada o més, però que després no guanyen Champions".

 

Laporta ha puntualitzat que la realització de les operacions que el Barça vol tancar "no comporten la venda d'un jugador per qüestions econòmiques". Segons el president blaugrana, les "palanques econòmiques" implicarien no haver de demanar cap altre esforç econòmic als futbolistes del primer equip. Amb tot, l'advocat barceloní ha indicat que no pot assegurar "que no hi hagi vendes que es puguin considerar doloroses", però que, en tot cas, "seran sempre pel criteri esportiu que imposin Xavi Hernández, Jordi Cruyff i Mateu Alemany".

El president blaugrana ha defensat la presència d'Anderson da Souza "Deco" a la secretaria tècnica, tot i ser també representant de jugadors, perquè "ha estat al club, coneix la casa, coneix molt bé el mercat del Brasil i no volem que un mercat tan important es quedi sense la nostra presència". Laporta ha assegurat que té plena confiança en l'honestedat de Deco i que el club serà transparent en qualsevol situació en què l'exjugador es vegi involucrat i pugui haver-hi conflicte d'interessos. Laporta també ha defensat el rendiment esportiu de Gerard Piqué i ha afirmat que "si hi ha alguna situació en què Piqué es vegi involucrat que requereixi la intervenció del 'compliance officer' del club, hi intervindrà, però ara mateix els seus negocis ens toquen de molt lluny".

El president del Barça ha fet, també, una radiografia del "cas Dembélé":

"Dembélé voldria quedar-se però està temptat per altres opcions que ells consideren millors que les que podem oferir nosaltres. L'oferta està presentada fa temps, i ells ens van demanar marge per respondre fins al final del campionat, o sigui, fins a la setmana vinent. Hauríem volgut tenir una resposta abans, però això depèn de les dues parts. A l'entrenador i a mi mateix ens agrada Dembélé, i hem fet un esforç molt important donada l'economia del club perquè es quedi. Jo el veig molt a gust, hi ha bona relació personal amb el jugador, per part de tothom al club, ha vingut Aubameyang que és molt amic seu..., però té uns representants que són els que controlen la situació i espero que el seu interès sigui quedar-se. Però, si marxa, reforçarem la posició com cal."

En referència a Dani Alves, Laporta s'ha mostrat obert a renovar el jugador almenys fins a la disputa del pròxim Mundial per tot el que ha aportat el lateral brasiler ("s'ha ajustat molt el salari per no perjudicar el fair play financer, ha tingut una actitud fantàstica, ha vingut per ajudar, no posava en risc el compte d'explotació, ha integrat els joves...").

Laporta ha qualificat la temporada del primer equip de futbol amb un "aprovat" i ho ha justificat de la manera següent:

"Per la situació de la qual veníem i on som, i tenint en compte les circumstàncies del final de la lliga, en què se'ns han lesionat alguns jugadors importants, crec que podem qualificar la temporada amb un aprovat justet. Crec que l'any passat havíem d'haver guanyat la Lliga i la vam perdre nosaltres havent-la tingut a tocar. Aquest any, des de la incorporació de Xavi, he vist una evolució en el joc que estem mostrant, i hi va haver un punt culminant quan vam eliminar el Nàpols i vam guanyar el Madrid, el Sevilla i l'Atlètic de Madrid. Si no s'arriben a lesionar jugadors importants, començàvem a ressorgir. Com que encara no tenim una plantilla consolidada, i encara hi ha certs desequilibris, ens ha acabat passant el que ens ha passat. No parlo només de Pedri, també de Piqué, per exemple."

Laporta ha insistit en una frase que ja va pronunciar en els seus primers mesos de gestió, "perdre té conseqüències", recordant la destitució de Koeman quan l'equip era novè a la Lliga i el segon lloc final. El màxim mandatari blaugrana, però, ha admès que volen més coses, que el club ha de ser ambiciós de cara a la pròxima temporada i que no s'ha de passar de l'eufòria a la desesperació (o viceversa) tot i aspirar a tots els títols. Laporta ha reconegut que esperava una davallada del Reial Madrid en el tram final de campionat, i que creia que l'equip podia aspirar a la lliga.

Joan Laporta, finalment, s'ha referit a la Superlliga ("el Barça no es pot quedar fora d'una competició com aquesta, però s'ha de parlar molt sobre com s'ha de concebre i cal fer-ho d'acord amb les lligues; potser la solució és fer una Champions més atractiva".).

El president ha confirmat que el Barça jugarà fora del Camp Nou la temporada 2023-24 ("i hi retornarà la 2024-25") i ha defensat la nova manera de gestionar el club que ha instaurat l'advocat barceloní des de la seva arribada, defensant que "és més transversal i menys piramidal", tot i que ha revelat que, un cop l'economia del club estigui sanejada, es nomenarà un director general.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut