Josef Cerny ha guanyat la dinovena etapa del Giro d'Itàlia (@giroditalia)
Ciclisme

Els supervivents del Giro es rebel·len

La victòria de l'etapa ha estat per al txec del CCC Josef Cerny, que formava part de l'escamot de 14 ciclistes que s'han escapat al poc de començar l'etapa i que ha entrat en solitari a la meta d'Asti

Josep CochActualitzat

L'antepenúltima etapa del Giro d'Itàlia ha estat marcada per la polèmica decisió de reduir a menys de la meitat el recorregut previst, que era de 258 quilòmetres. La raó que han esgrimit els ciclistes ha estat que no volien afrontar una etapa tan llarga i amb una meteorologia adversa de fred i pluja, després de la dura etapa d'ahir amb l'ascensió a l'Stelvio. El pols que han fet els participants ha molestat, i molt, els organitzadors que han hagut de cedir. De tota manera, el director de la gran ronda italiana, Meuro Vegni, ha explicat que "hem fet molt per garantir que la carrera continuï. Acabarem el Giro a Milà, però, quan estigui fet, algú pagarà per això".

L'etapa, finalment, ha començat quatre hores i mitja més tard del que s'havia previst des de la localitat d'Abbiategrasso, en lloc de la de Morbegno, que era la sortida prevista en un principi. De tota manera, l'organització ha mantingut els esprints previstos on hi havia en joc segons de bonificació.

Ben aviat s'ha format un grup de tres escapats, al qual s'han afegit onze ciclistes més una vegada superats els primers vint quilòmetres de l'etapa. Aques divendres era una jornada de transició, una etapa en principi llarga, però absolutament plana. De fet, la darrera etapa on els velocistes del pilot optarien a la victòria, una circumstància que no ha estat possible per l'escapada dels 14 protagonistes del dia. L'escamot ha anat ampliant les diferències fins arribar a prop dels nou minuts de marge a 40 quilòmetres de l'arribada.

Entre els 14 escollits, presència del menorquí del Movistar, Albert Torres. Per darrera, el pilot sempre ha estat controlat pel Sunweb, l'equip de la "maglia rosa", l'holandès Wilco Kelderman, que no ha volgut tenir cap mena de sorpresa abans d'afrontar la darrera etapa de muntanya amb la triple ascensió a Sestriere. Una jornada que també s'ha hagut de refer per part de l'organització a causa de la negativa de poder entrar en territori francès. L'etapa d'aquest diumenge havia d'afrontar l'Agnello (21,3 km al 6,8%), l'Izoard (14,2 km al 7,1%), el Montgenevre (8,4 km al 6%) i Sestriere. Més de 5.000 metres de desnivell que han quedat reduïts a poc més de 3.500, segons va explicar RCS, l'empresa organitzadora del Giro.

En els darrers 30 quilòmetres, els escapats han començat a llançar atacs, que, finalment, han dividit el grup, El belga Campenaerts ha estat el primer de trencar les hostilitats i s'ha emportat amb ell a cinc del grup que liderava l'etapa. Tot seguit ha estat el txec del CCC Josef Cerny, que ha deixat el grupet capdavanter per intentar arribar en solitari.

A 20 quilòmetres de l'arribada disposava de 24 segons de marge. Des d'aleshores fins a la meta, els darrers quilòmetres s'han convertit en una veritable cursa de persecució entre Cerny i el grup perseguidor, format per cinc ciclistes, amb una diferència que ha rondat els 20 segons de marge. Les qualitats de bon rodador del txec l'han portat a ser el merescut vencedor d'una etapa que serà recordada per la plantada inicial dels ciclistes.

Aquest és el triomf més important del ciclista txec -enguany, segon de la general de la Volta a Múrcia-, que ha tingut marge suficient per gaudir del seu triomf. El grup dels favorits a la victòria final del Giro ha entrat a prop de 12 minuts i sense canvis a la classificació general.

 

Anar al contingut