Jocs Olímpics

Els Jocs Olímpics d'hivern de Vancouver donen el tret de sortida amb una cerimònia espectacular

Han quedat oficialment inaugurats els Jocs Olímpics d'hivern, que, a partir d'aquest dissabte, comencen a la ciutat canadenca de Vancouver. 60.000 persones han omplert l'espectacular estadi BC Place, on hi ha hagut el moment culminant amb l'encesa del peveter. Però aquests Jocs han començat marcats per una tragèdia. Durant uns entrenaments de la modalitat de luge, ha mort el georgià Nodar Kumaritaixvili. Tenia 21 anys i s'ha estavellat quan baixava a 140 km/h pel que es considera el traçat de luge més ràpid del món.

Actualitzat
El dol per la tragèdia ocorreguda hores abans de la inauguració ha marcat la cerimònia d'uns jocs que comencen tacats per la mort. Mentre les veus oficials del COI lamentaven l'accident, moltes han estat les que han sorgit criticant el disseny agressiu de la pista de luge, la falta de mesures de seguretat en la pista i els impediments del Canadà per permetre més hores d'entrenament als esportistes estrangers.

Sigui com sigui, el cert és que Kumaritaixvili va morir i a ell va anar dedicada una clàssica inauguració dels Jocs Olímpics. Els tòpics en les coreografies, la presència dels natius de la Columbia Britànica -zona on se celebren els Jocs Olímpics-, el patriotisme latent i l'encesa del peveter van intentar alegrar la cerimònia.

82 països van desfilar lluint braçalets negres en mostra de dol per la mort de Kumaritaixvili. En la delegació espanyola va destacar el paper d'abanderada de la catalana Queralt Castellet.

Wayne Gretzky, considerat el millor jugador de la història de l'hoquei sobre gel, va ser l'encarregat d'encendre el peveter. Els Jocs se celebraran a Vancouver fins al pròxim 28 de febrer.

La pista no va causar la mort de Kumaritaixvili

La Federació Internacional de Luge (FIL) ha assenyalat que la mort de Nodar Kumaritaixvili va ser el resultat d'un error humà i no pas per defectes de la pista de whistler, considerada la més ràpida del món. Després de portar a terme una investigació, la Federació ha assegurat que Kumaritaixvili va "entrar tard a l'últim revolt i, tot i que va intentar corregir el problema, finalment va perdre el control del trineu i va tenir el tràgic accident".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut