Bàsquet

Els exjugadors afroamericans i els més alts moren abans que els blancs i de menys alçada

La Universitat de Vic (UVic) ha participat en l'estudi que parla sobre la mort prematura d'exjugadors de l'NBA afroamericans i els més alts respecte als jugadors blancs i de menys alçada.

Actualitzat

Un estudi estadístic en el qual ha participat la Universitat de Vic (UVic) assegura que els exjugadors de la NBA afroamericans i els més alts moren abans que els jugadors blancs i de menor alçada. L'estudi analitza la supervivència d'un total de 3.985 jugadors que van participar en la lliga de bàsquet professional estatunidenca des del seu naixement, el 1946, fins a l'abril del 2015.

Aquesta investigació s'ha basat en models estadístics en els quals ha valorat variables com ara característiques fisiològiques, demogràfiques i de competició dels jugadors. A més a més, ha comptat amb l'experiència, no només del camp del bàsquet, sinó també en l'epidemologia, l'estadística, el periodisme de dades i la ciència en general.

La UVic recorda que als darrers anys col·lectius de jugadors i exjugadors de l'NBA i mitjans de comunicació han expressat la seva preocupació per la mort prematura de jugadors retirats d'aquesta competició. Alguns dels jugadors que han mort abans dels 60 anys entre febrer i setembre del 2015 són: Moses Malone (de 60 anys), Darryl Dawkins (58), Jerome Kersey (52), Jack Haley (51), Christian Welp (50) i Anthony Mason (48).

L'estudi conclou amb la importància de dissenyar possibles estratègies en plans de salut i en polítiques sanitàries. En el cas de l'alçada, han recomanat "aplicar accions concretes de prevenció i monitoratge", i en el cas de l'ètnia, han apuntat "si a més dels factors socioeconòmics hi pot haver altres causes relacionades amb la morfologia del cor per determinar els alts índexs de mortalitat".


 

Anar al contingut