Dietrich Mateschitz, el polèmic magnat que ha portat el RB Leipzig a l'elit del futbol europeu
Lliga de Campions

El RB Leipzig, un nouvingut a l'elit del futbol de la mà del polèmic magnat Dietrich Mateschitz

Amb només set anys de vida, l'equip va assolir l'ascens a la Bundesliga i avui disputarà les semifinals de la Champions per primera vegada en la seva curta història

Jordi BentanachsActualitzat

El somriure de Dietrich Mateschitz és un dels més odiats pels amants del futbol de tota la vida. El 2005, el mateix any que estrenava un equip de Fórmula 1, Mateschitz, creador de la marca de begudes energètiques Red Bull, va allargar la seva ombra fins al futbol alemany. Un any abans havia comprat un equip al seu país, Àustria, el Salzburg.

A Leipzig li va costar més. Els equips històrics de la ciutat eren el Sachsen i el Lokomotiv, contra el qual Johan Cruyff va guanyar amb l'Ajax la Recopa, el seu primer trofeu europeu com a tècnic. Mateschitz havia intentat comprar el Munich 1860, el Sant Pauli o el Fortuna Düsseldorf, però la revolta dels aficionats ho va impedir.

A Leipzig tenien estadi nou de trinca gràcies al Mundial d'Alemanya, així que a base de bitlletera van convèncer un equip de la cinquena divisió. Li van posar l'escut i els colors de la marca, tot i que no els van deixar introduir la paraula Red Bull. Cap problema. Es diria RassenBallsport, "esport de pilota sobre gespa" traduït literalment. A la pràctica, les sigles serien les mateixes que la beguda energètica RB.

Des de llavors, a Dietrich Mateschitz l'han acompanyat manifestacions en contra. Va necessitar uns equips inferiors, els va comprar; un filial, el va comprar. Amb només set anys de vida, l'equip va assolir l'ascens a la Bundesliga. I no només això, va acabar segon la seva primera temporada a la màxima divisió d'Alemanya.

L'èxit fulgurant i el moneder sempre a punt no treuen mèrit a un olfacte privilegiat per a joves promeses que ja són realitat, com Timo Werner o l'últim a sumar-se al projecte, el català Dani Olmo.

Joventut a la gespa i a la banqueta. Julian Nagelsmann, amb 33 anys, es convertirà en el tècnic més jove que mai hagi jugat unes semifinals de Lliga de Campions. A Alemanya, entre els euros energètics del Leipzig o els petrodòlars qatarians del PSG segurament n'hi haurà molts que s'aïllaran amb una pel·lícula o un parèntesi de música.
Anar al contingut