ESPANYOL

El pla de l'Espanyol per tornar a Primera

El club blanc-i-blau tindrà el pressupost més potent de Segona, però vendrà jugadors de pes i haurà d'encertar en l'aposta per l'entrenador: Baraja i Pacheta, opcions

Oriol VidalActualitzat

Grans mals, grans remeis. El nou director general de l'Espanyol, Josep Maria Duran, assegurava tenir ja al mes de gener un pla B per si l'equip acabava consumant el cinquè descens de la història del club. Ara caldrà aplicar-lo a contrarellotge per adaptar el club a la nova realitat i assolir l'ascens a la primera ocasió, com sempre va aconseguir en les anteriors pèrdues de categoria. Aquesta és la clau absoluta perquè els comptes de Chen Yansheng quadrin i el projecte expansiu de l'Espanyol no pateixi la sotragada d'altres històrics caiguts en desgràcia.  

Josep Maria Duran, director general de l'Espanyol.

Un paracaigudes de mínim 23 milions. Tot equip que perd la categoria rep l'anomenat fons de compensació de la Lliga. Són una mena d'"ajuts al descens" que, en el cas de l'Espanyol, suposaran tot un rècord, segons va avançar el portal especialitzat @Palco23. I és que en el càlcul d'aquests ingressos hi computen de forma sensible les temporades consecutives disputades a la Lliga. I aquí, l'Espanyol, amb 27 temporades seguides a l'elit, s'emportarà el màxim establert. Segons uns primers càlculs, serà entre 23 i 30 milions d'euros, a l'espera de veure com afecten les rebaixes per l'impacte del coronavirus als drets televisius i, sobretot, pel Pacte de Viana, l'acord pel qual la Lliga es va comprometre a ampliar els seus ajuts a tot l'esport espanyol. En tot cas, traduïm: l'Espanyol tindrà el pressupost més gran de la categoria, que podrà fins i tot triplicar el d'alguns competidors.

Raúl de Tomás
Raúl de Tomás

La pega: el límit salarial. Aquest clar avantatge topa, però, amb els requisits econòmics de la divisió de plata. Així, l'Espanyol s'haurà de posar la faixa i ajustar la seva plantilla al límit salarial, que pràcticament li quedarà reduït a la meitat: de 80 milions a només 40. Què pot implicar això? Doncs clarament la pèrdua de jugadors importants que als seus contractes no tenen fixada una rebaixa dràstica en cas de descens. És el cas dels fitxatges d'hivern (Raúl de Tomás, Cabrera i Embarba), però no escapa a ningú que seran de les peces més cobejades per equips de Primera. El més llaminer, Raúl de Tomás, en l'objectiu del València o el Sevilla. Un trencaclosques garantit que podria afectar els jugadors amb fitxes altes, com David López o Marc Roca. El mercat d'estiu serà mogut, també amb molts fitxatges amb sous d'acord a Segona.

Rufete
Rufete

Rufete, l'arquitecte. Tot i l'exigència de foc nou entre l'afició i el mal paper desenvolupat com a quart tècnic del curs, es fa difícil pensar que Rufete no segueixi com a director esportiu. Acaba de portar al club el secretari tècnic, Domingo Catoira, i també el nou coordinador del futbol base, Luis Vicente Mateo. Tots ells van coincidir amb Rufete al València, com una de les opcions per a la banqueta.

José Rojo "Pacheta" ja ha dirigit 100 partits des de la banqueta de l'Elx (Foto: elchecf.es)

Entrenador amb molta experiència a la categoria. Amb Pacheta, tècnic de l'Elx, com a opció preferent des del pla sentimental, Rufete també contempla el Pipo Baraja (que ha acostat el Tenerife al play-off després de treure'l del descens) o un dels tècnics que millor futbol ha proposat a la categoria, Andoni Iraola, actual míster del Mirandés. Els experts en la categoria semblen guanyar el pols a experiments com el del també exfutbolista Gaby Heinze, que ha tancat la seva etapa al Vélez Sarsfield.

Rubén Baraja

 

Anar al contingut