Futbol internacional

El nou codi disciplinari de la FIFA permetrà suspendre partits per incidents racistes

El màxim organisme del futbol mundial ha aprovat un nou text disciplinari que també permet donar per perdut el partit a l'equip infractor

Actualitzat

El nou codi disciplinari de FIFA, ideat pel seu director Legal, Emilio García Silvero, permetrà als àrbitres suspendre un partit per incidents racistes i fins i tot donar per perdut el partit a l'equip infractor, en un text innovador, que no tenia canvis significatius des de fa 15 anys, i que apel·la a una major transparència, ja que els seus acords seran públics en la nova web (legal.fifa.com).

En favor de fer més visible l'entorn disciplinari de la FIFA, alguns tipus d'audiències, les relacionades amb assumptes de dopatge i manipulació de partits, seran públiques si les parts així ho sol·liciten i podran ser seguides fins i tot en 'streaming' des de qualsevol racó del món.

L'edició del Codi de 2019, il·lustrat amb una imatge de Fernando Hierro al Mundial de Corea i Japó protestant una polèmica decisió de l'àrbitre Al-Ghandour, ha estat elaborat amb la participació de les sis confederacions i altres grups d'interès del futbol internacional. Fonts de FIFA van assegurar que amb aquest manual el repte és situar-se al capdavant de la batalla contra aquesta "detestable vulneració dels drets humans fonamentals de les persones".

El nou codi disciplinari de la FIFA s'endureix a partir d'avui amb sancions que poden portar fins i tot a perdre el partit als clubs infractors i permet així lluitar contra les manifestacions racistes i xenòfobes en els camps de futbol que s'han repetit en els últims anys, malgrat les campanyes a favor del respecte i la igualtat posades en marxa des de diferents sectors.

El passat 13 d'abril, Gianni Infantino, president de la FIFA, va publicar un comunicat en què recordava amb tristesa la recent "sèrie d'incidents racistes al futbol" i es va mostrar contundent en afirmar que "el racisme ha d'acabar. Punt final ". Aquestes declaracions es produïen un dia després del matx entre el Dijon i l'Amiens, de la lliga francesa, en què es va parar uns minuts el joc com a conseqüència que el capità de l'Amiens, Prince Gouano, va rebre insults racistes. Tant la lliga francesa (LFP) com la UEFA, van condemnar els fets i van mostrar el seu suport a Gouano.

Infantino ha reiterat que és trist veure com es repeteixen els incidents racistes en el futbol. El racisme no té cabuda en el futbol, ​​va dir, "de la mateixa manera que tampoc té cabuda en la societat".

Recentment altres jugadors com Kalidou Koulibaly (Nàpols), Raheem Sterling (Manchester City) o Danny Rose (Tottenham), han estat insultats. A Espanya, l'abril de 2014, el brasiler del Barcelona Dani Alves va patir un incident racista durant un partit contra el Vila-real, en el qual un espectador li va tirar un plàtan quan el jugador blaugrana anava a treure un córner. Alves va respondre menjant el plàtan just abans de llançar el córner davant la mirada atònita del jutge de línia i del públic. A continuació, les xarxes socials es van omplir de missatges de condemna a l'actuació de l'home que va llençar el plàtan, i advocant pel respecte i el "No al racisme".

Anar al contingut