Natació

El nedador Toni Ponce és un dels favorits per fer medalla als Jocs Paralímpics de Tòquio

Va descobrir la natació adaptada ja de gran, mirant la televisió, i ara combina l'alta competició amb la seva feina com a fisioterapeuta

Mireia VicenteActualitzat

Tanca el 2020 amb cinc rècords del món i tres mínimes per a Tòquio. Toni Ponce té 33 anys. Pateix una paraparèsia bilateral degenerativa que el deixa sense mobilitat a les cames. Va abandonar la natació als 14 anys i la va reprendre superats els 20, seguint els Jocs Paralímpics de Londres per televisió.

Toni Ponce:

"Jo no era conscient que existia el món paralímpic. Va ser mirant la tele que vaig veure que feien els Jocs Paralímpics. I vaig dir: 'Què és, això?' Doncs hi ha gent que té una discapacitat i competeix i té un nivell brutal".

Va començar tard i des d'aleshores tot ha anat molt ràpid.

"La meva entrenadora m'ho deia, i em feia riure: 'Tu ets un nano de 25 anys, però és com si comencessis amb 12 anys a nedar; et falten hores d'aigua'."

Però suma maduresa i altres experiències. Neda pel CN Sitges, s'entrena al CAR de Sant Cugat i treballa com a fisioterapeuta en una consulta pròpia al seu poble, Vilafranca del Penedès.

"M'agrada molt la natació, m'agrada molt aquest món i hi vull estar molts anys, tots els que pugui. Però també sé que la meva professió és fer de fisio. La fisioteràpia la utilitzo com un escapament. No considero que sigui positiu estar sempre fent el mateix, estar entrenant-me; si les coses no van bé anar-te'n a casa i menjar-te el cap. Busco una escapatòria fent de fisio."

La fórmula funciona. Quan feia només dos anys que s'entrenava en alt rendiment es va classificar per a Rio 2016, on va competir en dues finals. A Tòquio, és un dels favorits per fer medalla.

"El que farem és arribar amb la millor versió de Toni Ponce. És un joc i jo vull  jugar."

ARXIVAT A:
Jocs Olímpics
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut