Les nenes futbolistes, les seves famílies i els entrenadors
Les nenes, les seves famílies i els entrenadors es troben actualment a l'Afganistan (Reuters)
Futbol

Leeds, única escapatòria

El Leeds United ofereix a una trentena de nenes afganeses que puguin viure i jugar a Anglaterra: la iniciativa està promoguda per l'ONG Football for Peace, que ha demanat a Boris Johnson que faciliti els visats per a les nenes, les seves famílies i els entrenadors

Ruth GumbauActualitzat

Ser dona té totes les complicacions possibles a l'Afganistan d'ençà de l'arribada dels talibans. L'obligació d'anar totalment tapades, la prohibició de treballar, de relacionar-se amb homes que no siguin el marit, pare o germans... són algunes de les violacions dels drets humans que estan patint.

Les nenes tampoc no se'n salven: no poden accedir a l'educació secundària ni practicar esports. Per això el Leeds United s'ha ofert a participar en un programa per acollir als seus equips de base trenta-dues nenes afganeses perquè puguin jugar i, el més important, traslladar la seva residència a Anglaterra.

L'organització Football for Peace (Futbol per la Pau), una ONG que rep suport de les Nacions Unides, està intentant treure un grup de 112 persones en total entre jugadores, famílies i entrenadors i portar-les cap a la ciutat anglesa de Leeds per evitar el patiment de viure sota la llei dels talibans.

Per això, ja ha demanat al primer ministre Boris Johnson que proporcioni visats de residència per a aquestes persones. Compten amb l'ajuda del Leeds United i de l'empresa de telecomunicacions Rokit, que pagaria bona part de les despeses per portar les nenes cap a Anglaterra.

En aquesta piulada, Football for Peace demana directament al govern britànic (HMG) que els ajudi.

 

El grup es troba al Pakistan, fora de l'abast dels talibans

Segons informa la BBC, les nenes, famílies i entrenadors es troben ara al Pakistan, on tenen un permís per estar-s'hi 30 dies fins que puguin demanar asil a un país tercer (el Regne Unit, en aquest cas).

La mateixa organització, Football for Peace, es va encarregar d'aconseguir-los els visats per creuar la frontera des de l'Afganistan fins al Pakistan i s'estan en instal·lacions de la federació de futbol d'aquest país a la ciutat de Lahore.

Amb l'arribada dels talibans al poder, les joves jugadores van haver d'eliminar de les xarxes socials totes les fotos d'elles jugant i no només això: també van haver de cremar equipacions i material esportiu per no deixar evidències de la pràctica esportiva i evitar represàlies.

Si no arriba a temps el permís d'Anglaterra -el visat al Pakistan caducarà a mitjans d'octubre-, hauran de tornar al seu país amb tots els perills que això suposa. 

 

ARXIVAT A:
AfganistanDrets humansTalibans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut