Futbol

El coronavirus condicionarà el mercat d'estiu

La incertesa sobre quan es podran acabar les competicions fan que la FIFA es plantegi allargar la finestra fins a finals d'any. N'hem parlat amb dos agents de jugadors, Júnior Minguella i Albert Botines.

Francesc LatorreActualitzat

Estadis buits, gespes sense futbolistes. El coronavirus ha convertit el futbol en això. N'afecta ja el present i n'amenaça el futur, per exemple, el mercat d'estiu. Ara mateix ja hi hauria d'haver molts futbolistes analitzats, escollits i, fins i tot, operacions avançades. La realitat, però, és una altra. Els equips ho tenen tot aturat a l'espera de saber on seran i què jugaran l'any que ve. Ho explica l'agent de jugadors Júnior Minguella, director general de Minguella Football Management:

"Si no saps si la temporada vinent estaràs a Primera o a Segona, si jugaràs Champions, Europa League o no estaràs a Europa, no pots planificar quants ingressos tindràs ni quant podràs invertir en fitxatges. Això fa que el mercat estigui en stand-by, aturat."

En una línia molt semblant s'expressa Albert Botines, representant i CEO de Goal Management. Explica que agents i jugadors fan el possible per veure el futbol, però ara mateix està tot molt aturat:

"Tot això genera problemes perquè és possible que tinguis un jugador que finalitza contracte o en una situació favorable per signar amb un altre club. Segurament es trobarà que el club no mou fitxa perquè està a l'expectativa de saber què passa amb la crisi."

 

Tots els actors coincideixen a dir que acabar les competicions és vital per mantenir viu el circuit, sobretot pels ingressos que suposarien els drets televisius. Com que hi podria haver-hi futbol en ple estiu, la FIFA es planteja allargar el mercat fins a finals d'any. Minguella ho veuria positiu i no creu que la crisi es tradueixi en preus més baixos.

"Crec que és bo que s'allargui la finestra fins al desembre, de fet és una de les mesures proteccionistes per no fer caure les economies dels clubs. Referent als preus de traspàs, crec que els clubs són egoistes. Tots volen guanyar, pujar o mantenir la categoria. Dubto que malvenguin els seus jugadors més forts. Els clubs grans ho notaran menys que els petits i no crec que hi hagi una baixada pel que fa a nombre de traspassos."

Amb la competició aturada i el confinament, la manera de treballar ha canviat. Ho explica Botines:

"Nosaltres solem viatjar molt durant les setmanes, per veure partits dels nostres jugadors en directe, per estar amb ells i per negociar amb els clubs cara a cara... Tot això ara ha canviat. Ara és feina de despatx. No és el mateix."

 

Sortosament, les noves tecnologies també ajuden els agents i les secretaries tècniques en temps de crisi:

"Tenim plataformes per veure partits, evidentment no en directe, però sí que serveixen per analitzar els jugadors que seguim clubs i agents. La qüestió es complica quan parles de jugadors als quals estaves fent un seguiment i respecte als quals hi havia incertesa en la valoració. Aquesta aturada ho retarda tot."

 

Aquest dissabte el president de la UEFA, Aleksander Ceferin, ha assegurat en una entrevista al diari italià La Repubblica que la prioritat és acabar les competicions sigui com sigui i, si convé, a l'estiu.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut