Esports

El Regne Unit s'afegeix a les peticions del Canadà i Austràlia d'ajornar els Jocs de Tòquio

El degoteig constant de comitès olímpics que no enviaran els seus esportistes als Jocs de Tòquio si es mantenen aquest estiu ha provocat que el COI ja reconegui obertament que s'hauran de buscar dates alternatives

Marc NegreActualitzat

El termini de quatre setmanes que s'ha donat el COI per decidir sobre el possible ajornament dels Jocs de Tòquio comença amb una forta mesura de pressió. El Comitè Olímpic del Canadà ha anunciat que no enviarà esportistes als Jocs de Tòquio si s'acaben fent aquest estiu. En el seu comunicat, argumenta la "difícil decisió" pel fet que "res és més important per a nosaltres que la salut i la seguretat dels nostres atletes", abans d'instar el COI a endarrerir un any els Jocs, tant Olímpics com Paralímpics, i d'oferir la seva ajuda en cas que es prengui aquesta decisió.

La postura adoptada pel Canadà, el primer país que ha renunciat oficialment als Jocs d'estiu del 2020, ha estat secundada pel Comitè Olímpic Australià, que, reunit telemàticament, ha decidit aquest dilluns que tampoc enviarà atletes als Jocs de Tòquio si es mantenen les seves dates previstes (del 23 de juliol al 9 d'agost del 2020). El comitè australià ha indicat als seus esportistes que es preparin pensant en l'eventual celebració dels Jocs l'estiu el 2021. 

L'últim que s'hi ha afegit és el del Regne Unit, una autèntica potència esportiva mundial i tercera en el medaller dels últims Jocs a Rio. Altres països europeus, com Portugal, Noruega i Àustria, també s'han mostrat partidaris de l'ajormament de la cita olímpica si es mantenen les dates actuals.

Així és com ha començat un efecte dòmino temut pel COI des que va anunciar que obria un compàs de reflexió sobre la disputa dels Jocs de Tòquio. No s'ha mogut encara la peça més important del tauler, els Estats Units, per bé que el seu Comitè Olímpic ja ha rebut pressions de les seves federacions més importants en la cursa olímpica, la de natació i la d'atletisme, que s'han declarat obertament partidàries d'ajornar els Jocs. 

El termini d'aquestes 4 setmanes ha de servir per decidir si es reubiquen els Jocs. La suspensió, que només ha passat tres cops en la història per les dues guerres mundials, no ha estat mai sobre la taula, segons ha explicat en declaracions a RAC1 Pere Miró, director general adjunt del COI.

"Mai s'ha parlat. Inclús mai s'ha pensat que els Jocs es volen suspendre indefinidament. Pensem que els Jocs han d'anar endavant pel bé de tots. Però s'han de fer en el moment que el món estigui preparat per tornar a fer-los".

I ara no ho està, tot i que la flama es continua passejant pel Japó. A la tardor, a l'estiu del 2021 o a l'estiu del 2022. El COI ha de decidir quan serà el temps de floració dels Jocs 2020.

ARXIVAT A:
Coronavirus Jocs Olímpics
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut