El Barça sap ser pacient i acaba golejant un Eibar digne (3-0)

Els bascos no han renunciat a tenir la pilota i el Barça ha trigat vint minuts a rematar, però quan ho ha fet per primer cop, ha marcat. Els blaugranes han penalitzat les poques, però decisives, errades dels de Mendilibar

Jordi SunyerActualitzat

Vuit partits a Primera, vuit derrotes, i setze gols encaixats en les visites al Camp Nou. Pocs balanços tan contundents com el de l'Eibar contra el Barça fins avui, i el guarisme del Camp Nou (3-0), en primera instància, apareix com un capítol més de la sèrie. El cert és que els de Valverde no s'han sentit còmodes en fases extenses del partit, i que han golejat perquè Messi, Suárez i Coutinho han estat inclements quan l'Eibar ha entreobert la porta de la seva rereguarda. Però el matx ha acabat deixant, entre els 71.000 espectadors del Camp Nou, una ferma sensació de placidesa, necessària després de la decepció a la Copa i abans de l'intent de remuntada de dijous vinent.

L'Eibar ha trepitjat el Camp Nou mostrant-se pacient i amb les idees clares, bon intèrpret del coherent llibret de Mendilibar. Malgrat un mig del camp bregador, amb Diop i Escalante, no ha alçat cap fortalesa immòbil davant dels seus dominis i ha buscat l'esfèrica, justament quan Valverde havia prioritzat el control a les llambregades amb l'entrada de Coutinho i Arthur a l'equip titular. El Barça s'encomanava a les virtuts de Messi, inclosa la fructífera connexió amb Jordi Alba, però maldava per crear perill real. Això sí, l'Eibar disposava una línia defensiva altíssima, arriscada; i en la primera ocasió que els blaugranes han pogut combinar amb velocitat i al primer toc als tres quarts, ha arribat l'1 a 0. Sergio Busquets, Coutinho i Luis Suárez han enfilat quatre fugaces passades culminades per una assistència del brasiler a l'uruguaià, que ha vençut Riesgo -nom rodó pel plantejament del seu equip- per marcar el seu primer gol al Camp Nou des del hat-trick contra el Madrid (1-0, 19').

No s'han desviat del guió els visitants, fent camí sobretot pels costats. Del dret ha vingut una esfèrica, servida per Rubén Peña, que el menorquí Enrich, amb el cap, ha enviat a centímetres de la creueta (28'). El Barça també ha tingut opcions pels extrems, més vistes al Camp Nou però no per això menys perilloses, però Suárez no ha sabut interpretar la millor de les centrades de Jordi Alba (32'). L'Eibar buscava sovint Cucurella i l'ex de l'Espanyol Jordán, dos futbolistes capaços d'enviar pilotes a zones sensibles i amb una lògica motivació especial. Qui més ha inquietat la parròquia local abans del descans, però, ha estat l'àrbitre Gil Manzano, que ha rebutjat sancionar una caiguda de Coutinho, carregat per Rubén Peña (43').

Al costat blaugrana apareixia més Lenglet, per escopir les pilotes que continuava introduint a l'àrea un Eibar digne, que no pas Messi, adolorit momentàniament per una puntada de Bigas. En l'acció següent, però, l'argentí ha sintetitzat el càstig que pateixen sovint al Camp Nou els equips com el basc, coratjosos però vulnerables quan cometen una errada. Arbilla ha perdut l'esfèrica en la construcció de l'atac davant de l'argentí, que s'ha associat amb Coutinho i Suárez, ha premut l'accelerador davant l'últim defensor rival i ha rematat a barraca (2-0, 53'). El de Rosario ha marcat per quart partit consecutiu i ha firmat el seu gol 400 a la Lliga, circumstància única en la història de la competició.

Dos gols d'avantatge estripen qualsevol pla, i un Barça alliberat ha esmicolat un Eibar frustrat, desconnectat. En quatre minuts, del 55 al 59, Suárez ha estavellat un cop de cap franc al cos de Riesgo, Messi ha comunicat la seva rematada al porter visitant en un mà a mà prometedor, i Suárez ha acabat rubricant un doblet inapel·lable. Sergi Roberto ha estat molt hàbil, en una contra local, en servir ràpidament un fora de banda; l'assistència manual ha habilitat l'uruguaià, que ha sorprès Riesgo amb una rematada de punxot amb poc angle (59').

Amb el matx resolt, l'equip de Mendilibar ha pogut endolcir la derrota amb rematades de Sergi Enrich (65'), Orellana (71') i la més clara, de l'argentí Pablo de Blasis (73'), que ha topat amb un ben situat Ter Stegen al pal curt. Al costat culer, Valverde ha aprofitat per administrar la càrrega de minuts dels seus jugadors: descans per a Busquets, Arthur i Sergi Roberto, rellevats per Arturo Vidal, Dembélé i Semedo. Era el partit somiat pels cronistes, que podien quadrar les seves peces amb temps de sobres: però, després d'una cursa en aparença irrellevant, Luis Suárez, únic punta disponible, s'ha posat la mà a la cuixa i ha esquerdat la tranquil·litat que havien llaurat els seus companys.