El Doctor Pruna marxa del Barça després de 25 anys per desavinences amb el club
El Doctor Pruna marxa del Barça després de 25 anys per desavinences amb el club
Barça

El Doctor Pruna marxa del Barça després de 25 anys per desavinences amb el club

Jordi Grau Actualitzat

El Barça i el Doctor Pruna han arribat a un acord per resoldre la seva sortida dels serveis mèdics del club blaugrana després de més de 25 anys. Ja fa temps que la relació entre les dues parts no passava pel seu millor moment. De fet, el Doctor Pruna va ser apartat del primer equip i ara ell ha pres la decisió de marxar. Les desavinences entre el club i el metge, segons ha pogut saber Esport3, comencen amb la negativa de Xavi Hernández per prendre el relleu d'Ernesto Valverde a la banqueta del Barça.

El cap dels serveis mèdics del FC Barcelona, Doctor Ramon Canal, l'ha apartat gradualment del primer equip els últims mesos perquè ha conegut de primera mà que si mai Xavi Hernández es converteix en l'entrenador del primer equip blaugrana vol que Pruna sigui el màxim resposanble mèdic de l'entitat.

Ricard Pruna es va convertir en metge del primer equip la temporada 1997/98, quan van Gaal n'era l'entrenador, i excepte una breu etapa durant el mandat de Joan Laporta en què va estar vinculat al futbol base, sempre ha estat el màxim responsable mèdic de la primera plantilla de futbol.

Des de finals del mes de gener treballava en un despatx de la Ciutat esportiva Joan Gamper coordinant metges de les diferents seccions professionals amb la total prohibició d'apropar-se al vestidor o camps d'entrenament del primer equip.

Tot canvia a mitjans de gener. Després de les vacances de Nadal el retrobament és distant. Res a veure amb la relació de confiança entre tots dos que havia dut Canal ha dotar els últims temps el Dr. Pruna cada vegada amb més responsabilitats. Les seves funcions ja no estaven centrades únicament en el primer equip de futbol sinó també en la resta de seccions professionals.

Canal li explica que ha decidit apartar-lo del primer equip i que a partir d'ara farà tasques de gestió, control i coordinació. Feia un parell de setmanes, quan el Barça decideix destituir Valverde, el secretari tècnic, Eric Abidal, i el director general del club, Òscar Grau, havien anat a Doha amb la intenció d'incorporar immediatament Xavi Hernández com a nou tècnic. El de Terrassa no ho veu gens clar perquè ho considera una decisió precipitada, pel seu compromís signat amb l'Al Sadd i perquè Abidal i Grau es queden de pedra quan els explica el Barça que vol construir. En un dinar amb els dos executius del club blaugrana, la seva dona, Núria, el seu germà, Òscar, i el seu representant, Fernando Solanas, Xavi relata quin Barça de futur té al cap, i efectivament, també parla dels serveis mèdics i apareix el nom de Ricard Pruna.

Abidal torna a Barcelona amb el NO de Xavi i ho paeix malament. Escull finalment Setién per comandar la banqueta blaugrana i va a veure el Dr. Canal per explicar-li els plans de Xavi, en aquest cas pel que fa als serveis mèdics.

Que Xavi Hernández i Ricard Pruna tenen una relació especial que va molt més enllà de la de metge-pacient-futbolista és indiscutible. Van arribar pràcticament al mateix temps al primer equip i a còpia d'anys s'ha anat forjant una relació especial.

La rancúnia d'Abidal cap a Xavi pel seu no ha estat pública i notòria en diverses declaracions del secretari tècnic després del viatge a Doha. El mateix Xavi, en declaracions a La Vanguàrdia de l'1 d'abril, reconeix que els serveis mèdics del club són un departament essencial i que voldria introduir-hi canvis, això sí, sense citar Pruna.

La decisió d'apartar el Dr. Pruna del primer equip s'ha aplicat de forma dràstica. A més de no poder entrar al vestidor o als camps d'entrenament, de no poder visitar els futbolistes, des que ha tornat a treballar ha d'aparcar el cotxe en un altra plaça d'aparcament de la Ciutat esportiva i ja no pot dinar on ho fan tots els membres de l'staff del primer equip.

Es dona la paradoxa que Pruna sempre ha tingut en molt bona consideració el Dr. Canal per les seves qualitats executives en el camp de la gestió, ja que gairebé mai no ha exercit com a metge. I si es donés el cas, no s'hauria hagut de descartar que encara que Xavi confiés en Pruna per dirigir els serveis mèdics, aquest hauria volgut continuar comptant amb Canal per tot el que fa referència a temes de gestió.

Ja fa unes setmanes Pruna va posar en coneixement els fets al Comitè d'empresa del FC Barcelona. Coincidint amb el retorn de l'activitat del primer equip Pruna va ser l'únic membre de l'staff que no va ser cridat a files i el seu contracte va quedar suspès fins que, coincidint amb el retorn de la Lliga, va ser degradat de les seves funcions.

Consultat per Esport3, Xavi Hernández ha manifestat que està al corrent de tot el que ha succeït i, perplex, confessa que "sembla que tot allò i tothom que té relació amb mi, ara mateix està mal vist en aquest Barça i això em provoca molta tristesa".

Anar al contingut