Atletisme

Douae Ouboukir, l'atleta descalça, segueix desafiant el món de l'atletisme

Marroquina de naixement, ha estat dues vegades campiona de Catalunya de cros. Ho fa descalça, en un un moment en què les vambes amb placa de carboni concedeixen una millora important als atletes.

Sebas GuimActualitzat

Estima l'atletisme i corre per una passió: vol ser campiona olímpica. Douae Ouboukir ha obert un debat interessant, el de córrer descalça, just en el moment en què les vambes amb placa de carboni concedeixen una millora notable als atletes. Als crossos, crida l'atenció tant de companyes com de rivals. Ningú s'acaba d'acostumar a veure-la desprendre's de les vambes just abans del tret de sortida.

Per a Ouboukir, ja és com un ritual el fet que el seu pare i entrenador li embeni la planta dels peus. Una protecció mínima davant del repte diari que afronta. Ella és l'atleta que corre descalça. Així ha estat dues vegades campiona de Catalunya de cros, un èxit que recorda vells mites de l'atletisme, com Abebe Bikila (doble campió olímpic de marató) o Zola Budd (doble campiona del món de cros).

"Vaig veure un vídeo de Zola Budd a la pista, descalça, i guanyava. I m'agrada. Soc una gran fan de Zola Budd."

Douae Ouboukir es treu les sabatilles per començar a entrenar-se

 

Que la Douae corri i guanyi descalça ha encès un debat en l'entorn de l'atletisme d'elit, en un moment en què l'evolució de la tecnologia genera un gran avantatge. Els tècnics asseguren que és sorprenent que algú rebutgi una eina tan beneficiosa com aquesta.

Josep Maria Antentas (vicepresident de la Federació Catalana d'Atletisme): "Quan hi ha sabatilles (tipus Vaporfly) que han hagut de ser prohibides per la IAAF perquè la millora era molt gran, no deixa de ser un xoc veure que hi ha atletes que no les utilitzen i que es basen en la musculatura dels seus peus."

Montse Mas va guanyar Ouboukir aquest febrer en els 3.000 metres del campionat de Catalunya de pista coberta. Amb 25 títols de campiona catalana entre pista a l'aire lliure, indoor i cros i ruta, no acaba de veure clara la tria.

"Posar-te a segons quins ritmes, de 3'/km descalç, jo, personalment ho considero molt agressiu, pels turmells i pel cos. Entenc que si ella ho fa és que ho ha entrenat. I que el seu peu està acostumat a fer-ho i que pot fer-ho."

En canvi, el seu pare i entrenador, Hamza Ouboukir, justifica la decisió.

"De vegades els claus no ajuden tant com el peu descalç, perquè es pot equilibrar, emmotllar i agafar al terreny."

Per Douae Ouboukir es tracta, únicament, d'una qüestió d'equilibri entre mètode i rendiment.

"Si faig bons resultats corrent descalça, entenc que m'animaran més a seguir fent-ho, oi?"

De moment, pel que fa a resultats, segueix mantenint una evolució positiva. En l'últim campionat d'Espanya de cros, va aconseguir una meritòria onzena posició. Doua és conscient que forma part d'una espècie d'atletes d'elit que fa temps que es va extingir. I ho fa mentre continua perseguint somnis. Córrer i guanyar, únicament, amb l'ajuda dels peus.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut