ATLETISME

Douae Ouboukir, la campiona descalça

El nom de Douae Ouboukir ressona amb força a l'atletisme català. Pels resultats i per com els aconsegueix, descalça. Campiona de Catalunya de cros, el seu pròxim objectiu: el títol estatal. El pas previ a somiar en olímpica

Jordi BentanachsActualitzat

Com totes les atletes, Douae Ouboukir es disposa a treure's el calçat de carrer i posar-se el de córrer, però, oh sorpresa, s'hi incorpora descalça i comença a fer unes sèries a l'estadi d'atletisme de Sant Feliu de Llobregat. És l'única del seu club, el Club d'Atletisme Sant Just, i l'única d'àmbit estatal. I, doble sorpresa, està aconseguint uns resultats espectaculars. A la línia de sortida de les curses genera sorpresa. A la línia d'arribada, estupefacció.

Douae Ouboukir es treu les sabatilles per començar a entrenar-se

El 19 de novembre del 2019 va sorprendre tothom guanyant el Cros de Girona i aquest febrer ha confirmat la seva progressió coronant-se com a campiona de Catalunya de Cros. Descalça.

L'atletisme com a boia

La Douae, nascuda al Marroc, va venir a Catalunya quan tenia 13 anys. Al seu poble, prop de Larache, jugava a córrer amb altres nens i nenes i aquí va seguir amb la seva passió per l'atletisme. Quan tenia 14 anys es va apuntar a un cros escolar que es corria a la llera del riu Besòs, a Santa Coloma de Gramenet, i va decidir provar de fer-lo descalça. Va guanyar en categoria femenina i només dos nens van entrar abans que ella.

La seva arribada no va ser fàcil. Ella, els seus tres germans i els seus pares van tenir uns inicis difícils en tots els sentits. Problemes de comunicació i una estafa van deixar-los literalment al carrer. L'atletisme va ser la mà que la va aferrar en els pitjors moments.

Per què corre descalça? Per comoditat i perquè aconsegueix cansar-se menys i anar més segura:

"Em sento més lleugera, faig més gambada i això m'ajuda molt per estalviar energia. De vegades, amb les sabates rellisco, i quan vaig descalça m'agafo bé amb els dits."

Douae Ouboukir explica per què va descalça

L'exemple de Zola Budd

La Douae s'està preparant per córrer descalça també sobre el tartan. La seva prova preferida, a part del cros, són els 3.000 metres obstacles. Allà hi ha trobat un referent històric on emmirallar-se, la sud-africana nacionalitzada britànica Zola Budd. Amb 17 anys, el seu nom va ser portada a tot el món després de batre el rècord del món de 5.000 metres. Sense calçar-se va participar als Jocs de Los Angeles 84 i va ser campiona del món de cros els anys 1985 i 86.

Somni olímpic

Douae Ouboukir somia en gran. És conscient que ha de pujar els graons d'un en un, però vol arribar a dalt de tot. Amb 23 anys ja és campiona de Catalunya. El seu pròxim objectiu és el títol nacional que li obri la porta a les competicions continentals, primer, i als mundials, després. A l'horitzó, el somni olímpic.

Mentrestant s'entrena i entrena. Corre per al seu club, el CA Sant Just, i entrena els atletes més joves de la casa.

"Vaig fer un cicle formatiu de grau mitjà de dos anys a la Blume de Barcelona i ara m'ho passo molt bé entrenant."

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut