Els jugadors del Barça, en l'entrenament de dissabte passat (FCBarcelona)
Futbol

Del caos al retorn, la cronologia del futbol espanyol en 80 dies de pandèmia

Les suspensions i maldecaps econòmics, que tindran repercussions a llarg termini, es van succeir durant els primers dies. A poques hores de l'inici dels entrenaments en grup, però, l'horitzó per als clubs s'ha aclarit lleugerament

Redacció Esport3Actualitzat

Els equips de Primera comencen demà els entrenaments totals, a onze dies de reprendre la lliga. Fins i tot alguns, com el Barça, veuen "plausible i realista" permetre l'entrada del públic als estadis, progressivament, durant la temporada que ve. La tendència de la pandèmia ha aclarit un escenari que, fa dos mesos, era ben diferent.

10 de març - L'últim partit

El 10 de març es va jugar l'últim partit de la lliga, l'Eibar-Reial Societat (1-2), ja a porta tancada per l'expansió de la Covid-19. El mateix dia, també es va jugar sense públic el València- Atalanta (3-4) a Mestalla.

Eibar reial
L'Eibar- Reial Societat és l'últim partit de Lliga disputat fins avui (SD Eibar)

13 març - Tot suspès

Tres dies després, però, amb les escoles tancades i l'estat d'alarma a punt de declarar-se, el Barça i l'Espanyol van suspendre els entrenaments. La UEFA també va aturar les competicions...

17 març - Primers casos

...inclosa l'Eurocopa, que va quedar ajornada el 17 de març. El mateix dia, es coneixien els primers positius entre jugadors i tècnics de les principals lligues. L'Espanyol va arribar a tenir deu afectats entre futbolistes i staff.

Mikel Arteta va ser un dels primers positius per coronavirus en el món del futbol (Reuters)

27 març - Comencen els ERTO

L'aturada comença a colpejar l'economia de molts clubs, obligats a presentar ERTO. Al Barça, els jugadors es rebaixen el sou el 70% i completen el salari dels treballadors enviats a casa, però la situació provoca un nou pols amb la junta.

19 abril - Primers calendaris

El Consell Superior d'Esports, en una reunió conjunta amb Lliga i Federació després d'alguns desacords, posa les bases per al pla de retorn a la competició. Al mateix temps, es filtra la previsió de calendari de la Champions i la Bundesliga, on s'entrena des del 2 d'abril, anuncia el retorn pel 9 de maig.

Després de diversos desacords, Lliga, Federació i Consell Superior d'Esports van establir les bases per al retorn de la competició

4 maig - Arrenca la maquinària

El govern espanyol autoritza la tornada a la feina a principis de maig. Prèvies desinfeccions i proves mèdiques a tots els jugadors, a partir del 8 de maig tots els equips s'entrenen individualment. La Lliga declara 5 positius.

11 maig - Tebas posa data

Una setmana després, Javier Tebas dona per primer cop la data d'inici de la Lliga: assegura que li agradaria començar el 12 de juny, però encara adverteix que la data està condicionada per molts factors.

 

18 maig - En grup

Tebas anunciarà que la Lliga tornarà amb un derbi andalús l'11 de juny, mentre els equips ja treballen en grups de 10 i, posteriorment, de 14. Una barbacoa de jugadors del Sevilla provoca el pànic, però la Lliga continua encaminant-se cap al seu retorn.

Anar al contingut