Un mural en memòria dels "Busby Babes" es va descobrir a l'estadi del Manchester United amb motiu del 50è aniversari de la tragèdia (Reuters)
Esports

De Superga a Munic, les tragèdies aèries que han sacsejat el món de l'esport

El Gran Torino, que dominava el futbol italià, va perdre tots els seus components en un accident l'any 1949 i nou anys més tard el Manchester United va patir una catàstrofe similar

Actualitzat

El món de l'esport ha crescut lligat a l'augment dels trasllats aeris i, per una qüestió estadística, no s'ha escapat de la tragèdia. Els accidents més recordats tenen com a protagonistes equips de futbol i són sobretot el que va colpejar el Torino italià l'any 1949 i el que van patir els integrants del Manchester United el 1958. Però no són els únics.

El planter del Torino tornava a casa després de participar en un partit amistós a Portugal, el 4 de maig de 1949. Era l'equip de referència a Itàlia: acabava de guanyar el seu cinquè "scudetto" i els seus jugadors formaven l'espina dorsal de la selecció italiana. Però quan faltava poc per arribar a Torí, l'avió que els transportava es va estavellar contra la basílica que hi ha al cim del mont Superga i es va incendiar. Els 30 passatgers que hi viatjaven, entre ells tots els membres del Gran Torino, van morir en el sinistre. Un dels finats era Valentno Mazzola, pare de Sandro Mazzola, que arribaria a ser una de les llegendes del futbol italià de finals dels 60. El Torino mai més ha tingut un equip tan bo com aquell.

La tragèdia del Superga se sol citar juntament amb la de Munic, ocorreguda el 8 de febrer de 1958 i que va tenir els integrants del Manchester United com a protagonistes. L'avió que els transportava de tornada a casa després d'un partit de Copa d'Europa contra es va estimbar quan intentava enlairar-se en una pista d'aeroport coberta de neu. En l'accident hi van morir 23 persones, entre elles 8 jugadors del United. L'entrenador, Matt Busby, va sobreviure juntament amb un dels joves valors de l'equip, Bobby Charlton, i 10 anys després van guanyar la Copa d'Europa per dedicar-la a la memòria d'aquell equip prometedor que s'havia guanyat el sobrenom de "Busby Babes" abans de l'accident.

Una de les tragèdies més grans va ser la que va sacsejar l'Alianza de Lima peruà, el 8 de desembre de 1987, quan el xàrter que transportava l'equip va caure al mar i van morir tots els passatgers, 43 en total, entre ells tots els jugadors i acompanyants, així com l'equip tècnic. L'equip va haver d'acabar al temporada jugant amb els juvenils i amb jugadors cedits per altres clubs que es van solidaritzar amb la situació.

Més recentment, el 28 d'abril de 1993, 7 integrants de la selecció de Zàmbia van morir quan l'avió militar que els transportava a un partit de classificació mundialista va caure al mar, prop de Libreville. A la tragèdia hi van morir els 30 passatgers.

Altres personalitats de l'esport han trobat la mort a causa de tragèdies aèries, entre elles el campió del món de boxa francès Marcel Cerdan (1949), el creador del París-Dakar Thierry Sabine (1986), el campió del món de ral·lis Colin McRae (2007) o més recentment la campiona de natació francesa Camille Muffat (2015).   

   

Anar al contingut