Barça

Cruyff serà investit avui president d'honor envoltat de velles glòries

Johan Cruyff serà investit avui president d'honor del FC Barcelona en un acte solemne a la sala París del Camp Nou, a les 13 hores, on s'espera una àmplia representació de velles glòries del club que en algun moment van treballar al costat de l'holandès. Johan Cruyff va arribar al FC Barcelona l'estiu del 1973 i es va convertir oficialment en el primer estranger de la Lliga, després que es determinés que el campionat espanyol quedava obert a jugadors d'altres països, tot i que ja existia la fórmula dels oriünds (amb descendència espanyola) i l'acceptació d'alguns procedents de l'est (Kubala, Puskas...).
Johan Cruyff, en una imatge d'arxiu (Foto: Reuters)

Johan Cruyff, en una imatge d'arxiu (Foto: Reuters)

Cruyff va arribar procedent de l'Ajax d'Amsterdam i va ser al Barça durant cinc temporades. Posteriorment, va jugar als Estats Units i va tornar a Europa per acabar la seva carrera al seu país, on també es va iniciar com a tècnic a l'Ajax per fitxar pel Barça el 1989, fins que el 1996 va ser acomiadat. Retirat del futbol, va acceptar l'any passat fer-se càrrec de la selecció catalana.

El Barcelona ha treballat aquests últims dies en un gran acte, tot i que al final ha decidit no fer-ho a l'aire lliure ni obert al públic, i ha restringit l'entrada en un espai tancat, especialment pel temor que a les 13.00 hores pugui ploure a la Ciutat Comtal.

A més de la llarga llista de convidats, el club també ha fet una invitació per a tots els presidents d'honor que tenen alguns dels grans clubs d'Europa, però al final només han confirmat la seva assistència Sir Bobby Charlton (Manchester United) i Eusebio Ferreira da Silva (Benfica). Finalment, Alfredo di Stéfano (Reial Madrid), per problemes de salut, i Franz Beckenbauer (Bayern Munic) han excusat la seva assistència a la investidura de Cruyff com a president d'honor del FC Barcelona.

El club català ha enfocat l'acte, com ha explicat el director general corporatiu, Joan Oliver, perquè sigui un reconeixement de Cruyff en tres àmbits: com a jugador del Barça als anys setanta, com a tècnic als vuitanta i noranta, i el seu llegat en els anys posteriors i fins ara.

Per completar aquesta festa, el Barcelona ha convidat tots els presidents que ha tingut Cruyff, com Agustí Montal i Josep Lluís Núñez, encara que el director general ja ha avançat que és probable que el segon no s'hi presenti, com tampoc ho va fer quan el van convidar al 25 aniversari de la Lliga de l'equip de Terry Venables, en la qual Núñez va ser president.

Així, el FC Barcelona espera reunir avui jugadors com Marcial, Rexach, Sadurní i altres dels anys setanta, a més dels capitans del Barça de l'època en què Cruyff va ser tècnic, com José Ramón Alexanko, Andoni Zubizarreta, Ronald Koeman o José Mari Bakero, i representants de l'actual Barça, encapçalats per Josep Guardiola, a la sala París del Camp Nou, on només es podrà assistir per invitació del club. Amb aquest acte, parlaments i imatges del tècnic, el club considera que quedarà simbolitzada la trajectòria de Cruyff al FC Barcelona.

El director general del Barcelona ha assegurat que no entén la polèmica que s'ha generat en algun sector del club blaugrana per aquest nomenament, especialment algun grup de socis que ha recordat que Cruyff va portar el club als tribunals quan va ser acomiadat la primavera del 1996.

NOTÍCIES RELACIONADES