ALPINISME

El Pakistan dona per morts els tres muntanyencs desapareguts al K2

Fa 15 dies que no se sap res de Juan Pablo Mohr, John Snorri i Ali Sadpara i els seus localitzadors GPS han deixat de donar senyal

Redacció Esport3Actualitzat

Les autoritats del Pakistan han donat oficialment per morts els tres alpinistes desapareguts al K2. El dissabte 6 de febrer es va perdre el contacte quan intentaven escalar el K2, la segona muntanya més alta del món. I és que la tragèdia envolta aquest cim des de fa dies. Sergi Mingote va perdre la vida el mes passat després de caure quan baixava al camp base, i divendres 5 de febrer l'escalador búlgar Atanas Georgiev Skatov va morir per una caiguda al campament III després que se li trenqués la corda de seguretat.

 

Els tres alpinistes desapareguts són el xilè Juan Pablo Mohr, de 33 anys, l'islandès John Snorri, de 47, i el pakistanès Ali Sadpara, de 45. Els tres escaladors van aprofitar una finestra de bon temps per intentar fer cim al K2 (8.611 metres). Als tres alpinistes també els acompanyava el jove de 20 anys Sajid, fill d'Ali Sadpara, que es trobava amb ells a la zona coneguda com "coll d'ampolla", però que va abandonar i va tornar al campament III a causa d'un problema amb el seu regulador d'oxigen. Sajid va esperar el seu pare i els altres dos muntanyecs al camp III tota la nit, però els muntanyencs no hi van arribar. Exhaust i mort de fred, Sajid  va tornar al campament base.

El ministre de Turisme de Gilgit-Baltistan, Raja Nasir Ali Khan, i el fill de l'escalador pakistanès, Sajid Sadpara, han anunciat la fi de les operacions de rescat en una roda de premsa a la localitat de Skardu.

"És impossible viure més d'unes poques hores on se suposa que van tenir un accident"

 

La fi de la recerca contra rellotge dels tres muntanyencs arriba després de l'èxit assolit el 16 de gener, quan 10 nepalesos, nou d'ells de l'ètnia xerpa, més coneguts per les seves habilitats com a portadors, van aconseguir el primer ascens hivernal al K2. L'ascens al K2 a l'hivern, l'únic dels 14 vuitmils que no havia estat coronat en aquesta estació de l'any, estava considerat l'últim gran desafiament de la disciplina.

Des que va ser escalat per primera vegada, l'estiu del 1954, el K2 està considerat un dels ascensos més difícils del món, sobretot per les temperatures –que cauen a l'hivern fins als -50 graus–, vents de 200 km/h i el risc constant d'allaus.

La muntanya més difícil del món

El K2 ha segat la vida d'un de cada tres escaladors que han arribat al cim, amb 85 de morts i més de 300 cims. La mort, divendres, de Skatov va suposar la tercera de la temporada. A més de Mingote, el muntanyenc nord-americà Alex Goldfarb va perdre la vida el 18 de gener.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut