Esport

Com es podrà fer esport al carrer a partir de dissabte, 2 de maig?

Sanitat demana informació per poder compaginar les sortides de menors amb les dels esportistes. Ens fixem en què fan altres països

Imma PedemonteActualitzat

Dissabte, 2 de maig, hi haurà llum verda perquè es pugui sortir al carrer a fer esport. Caminar, córrer, anar en bicicleta.... Sanitat està recollint tota la informació que pot per definir de quina manera s'obrirà aquesta porta. Les conclusions les farà públiques en les pròximes hores el govern espanyol.

 

Es vol evitar que es massifiquin les sortides. Que no passi com diumenge en alguns punts de la geografia espanyola, on la sortida autoritzada dels menors de 14 anys no va tenir l'ordre esperat. Sanitat considera clau que els menors i els esportistes no coincideixin al carrer. De moment sabem que els més petits poden sortir una hora, acompanyats d'un adult i que no poden allunyar-se més d'un quilòmetre de casa.

 

EXEMPLES A ALTRES PAÍSOS

Les persones que surtin a fer esport també hauran de tenir les seves normes, i si ens fixem en el que han fet altres països, les pràctiques esportives -sempre en solitari- es podrien regular per hores, per torns o per numeració parell o senar dels domicilis. També s'hauran de donar consignes concretes pel que fa al temps que es podrà estar a fora i en quin perímetre es podrà moure l'esportista, que segurament coincidirà amb el que es va decidir amb els nens: 1 hora i 1 km.

A països menys afectats per la pandèmia, com Portugal i Alemanya, no es limita el quilometratge de sortida. A Itàlia, que té els números de coronavirus semblants als d'Espanya, tornaran a fer exercici a partir de dilluns i sense límits. A la Gran Bretanya, la restricció és tova: una hora sense que importi la distància. Als Estats Units, depèn de cada estat, però la majoria permet l'esport sense màxims.

 

Entre els exemples més pròxims, Andorra i França. Andorra ha restringit la distància a 2 km i ha establert un sistema horari per distribuir gent gran, menors i esportistes aficionats. Es pot fer esport de 6 a 9 del matí i de 7 a 9 del vespre. Una via que li agrada a la Generalitat de Catalunya. A Andorra, per cert, està prohibit anar en bicicleta i està previst fer tests del coronavirus a tothom, a partir de dilluns.

França tampoc permet córrer entre les 10 del matí i les 7 de la tarda perquè els esportistes no coincideixin amb els que van a comprar al supermercat o a la farmàcia. Les restriccions de quilometratge, pel que fa a anar en bicicleta, dificulten molt poder anar sobre dues rodes. De fet, a Europa, només Espanya i Itàlia han prohibit sortir a córrer durant el confinament.

I quan ja es pugui fer... Amb mascareta o sense?

Les mascaretes, quan s'humitegen (en aquest cas seria per la suor), perden efectivitat. Els problemes de respiració que es generen poden ser greus. Segons Benjamin Cowling, professor d'epidemiologia a la Universitat de Hong Kong, la millor protecció és la distància social, no les mascaretes.

Diu Cowling que el risc de contagi fent esport és molt baix si se segueixen fil per randa totes les mesures.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut