Chris Froome i Nairo Quintana al podi del Tour del 2015 (Reuters)
Chris Froome i Nairo Quintana al podi del Tour del 2015 (Reuters)
Ciclisme

Chris Froome i Nairo Quintana, grans favorits d'un Tour reservat als escaladors

L'edició d'aquest any del Tour ha incrementat la presència dels ports de muntanya i descarta per al triomf final els que no destaquen en les ascensions

Actualitzat

Aquest dissabte comença, al Mont-Saint-Michel, el Tour de França del 2016 amb dos clars favorits, el britànic i vigent campió Chris Froome (Sky) i el colombià Nairo Quintana (Movistar), i un tercer aspirant a l'aguait, el madrileny Alberto Contador (Tinkoff).

L'edició número 103 de la cursa per etapes de més prestigi del calendari internacional presenta un recorregut favorable als escaladors. De les seves 21 etapes, 9 són planes, 1 de mitja muntanya, 9 de muntanya i 2 són contrarellotges individuals (una de les dues de muntanya). La segona setmana de cursa el Tour arribarà als Pirineus i la tercera, als Alps.

Els ciclistes hauran d'ascendir 28 ports, i 4 seran final d'etapa: Arcalís (9ª), Mont Ventoux (12ª), Finhaut-Emosson (17ª) i Saint-Gervais Mont Blanc (19ª). Es pujaran altres ports mítics com l'Aspin, el Peyresourde, el Tourmalet i el Grand Colombier, i el penúltim dia, abans de la passejada fins a París, els supervivents hauran de superar el Col des Aravis (2ª), el Col de la Colombiere (1ª) el Col de la Ramaz (1ª) i el Col de Joux Plane (Fora de Categoria).

Mig milió per al guanyador

El vencedor del Tour guanyarà mig milió d'euros. El segon al podi dels Camps Elisis en guanyarà 200.000, mentre que pel tercer la recompensa és de 100.000. El premi de la muntanya dóna 25.000 euros, el del millor jove és de 20.000 i el del millor equip, 50.000. Portar un dia el mallot groc concedeix al seu portador 500 euros.

El costum, però, és que els premis es reparteixin entre tot l'equip, com segurament faran els velocistes amb els 11.000 que dóna un triomf d'etapa. Entre els més ràpids del grup en aquest Tour destaquen 3 ciclistes alemanys, André Greipel (Lotto Soudal), Marcel Kittel (Etixx) i John Degenkolb (Giant-Alpecin), als que intentaran superar el britànic Mark Cavendish (Dimension Data) i el noruec Alexander Kristoff (Katuixa).

Una cursa sense trampes

L'organització del Tour intentarà garantir una cursa espectacular, però a més neta i sense cap ombra de sospita. El laboratori de París que farà les anàlisis a la recerca de possibles casos de dopatge ha afinat la seva metodologia per trobar fins i tot les dosis més minúscules d'EPO. A la vegada, s'ha ampliat la base de dades d'aquesta substància per incorporar la fabricada a laboratoris "pirates".

La Unió Ciclista Internacional també es mostrarà ferma en la lluita contra el dopatge "tecnològic", a la recerca d'uns motors dels quals fa anys que es parla però que fins ara mai s'han trobat a una cursa de carretera. La seva intenció és inspeccionar amb càmeres tèrmiques no només les bicicletes dels ciclistes, sinó també les que transporten els cotxes dels diferents equips.

 

 

Anar al contingut