Quin paper jugarà Sandro Rosell en aquestes eleccions al Barça?
Sandro Rosell, l'expresident del Barça, en un acte del seu mandat. Foto: Reuters
Barça

Cas Negreira: la Fiscalia inclou Sandro Rosell en la querella

Ho fa pels delictes continuats de corrupció entre particulars i administració deslleial i falsedat en documents mercantils

Redacció Esport3Actualitzat

La fiscalia ha presentat una denúncia contra el Barça, Enríquez Negreira, Josep Maria Bartomeu, Sandro Rosell i els antics executius Òscar Grau i Albert Soler. Ho fa pels delictes continuats de corrupció entre particulars i administració deslleial i falsedat en documents mercantils
Això arrenca d'un informe de l'Agència Tributària que investigava Enríquez Negreira i les seves empreses. 

Segons la denúncia interposada per la Fiscalia, Negreira hauria amenaçat així a Bartomeu:

"No tinc voluntat de donar publicitat a totes les irregularitats que he conegut i viscut de primera mà en relació amb ningú del club, però vostè m'hi obligarà si no reconsidera la seva decisió i compleix amb l'acord que teníem de seguir explicant els meus serveis fins al final del mandat presidencial."

La fiscalia sospita que Rosell i Bartomeu van fer un acord verbal amb Negreira perquè com a vicepresident del comitè d'àrbitres afavorís al Barça en decisions arbitrals a canvi de diners. Negreira, a través de les seves empreses, hauria fet factures al Barça que no responien a cap informe d'assessorament tècnic real. 

La causa la té el jutjat d'instrucció 1 de Barcelona, que és el que està pendent de si admet o no a tràmit la querella presentada per l'àrbitre Xavier Estrada. De fet, avui mateix, el jutge li ha negat que fos acusació particular, però li ha obert la porta perquè es presentés com a acusació popular, cosa que --a efectes pràctics-- implicaria igualment iniciar la investigació judicial

Valoració FCB sobre cas Negreira

Segons el Barça, de moment, la denúncia no ha arribat al club:

"No en sabem res oficialment. I per tant no ens pronunciarem fins que la denuncia arribi al club i sigui estudiada pels serveis legals".

La valoració blaugrana ha arribat al vespre:

"Aquest escenari era previsible pel FC Barcelona des del moment en què un col·legiat va presentar una denúncia al Jutjat i la Fiscalia s'ha vist obligada a frenar la seva investigació i judicialitzar-la."

"Per altra banda, l'opinió del fiscal que recull la denúncia no és més que una hipòtesi investigativa absolutament preliminar. Ara s'inicia pròpiament la investigació judicial i és aquí on s'haurà de confirmar o rebutjar qualsevol hipòtesi i el FC Barcelona contribuirà en la investigació en tot allò que faci falta."

"El FC Barcelona reitera que mai no ha comprat cap àrbitre ni ha pretès influir en les decisions àrbitres."


Degoteig de noms

Els darrers dies, la Fiscalia havia sol·licitat la compareixença de Joan Laporta perquè l'actual president del FC Barcelona declarés com a testimoni del cas Negreira, que investiga el pagament de diners quan aquest va ser vicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres. Així mateix, la Fiscalia també demana que compareguin davant del jutge els exmandataris Joan Gaspart i Sandro Rosell, segons ha avançat El País

La Fiscalia té previst incloure el Futbol Club Barcelona com a persona jurídica entre els denunciats per un cas de corrupció continuada en l'esport. A banda de l'exàrbitre, la denúncia també es dirigeix cap a l'expresident del Barça Josep Maria Bartomeu, i, com s'ha sabut aquest dimecres, també cap a l'antic CEO del club Òscar Grau, i l'exdirectiu tant del club blaugrana com del CSD Albert Soler.

La policia investiga el cas des de fa un any i les seves conclusions seran traslladades ara a un jutge de Barcelona. El presumpte delicte de què s'acusa el Barça va entrar en vigor amb la reforma penal del 2010 i és per això que la directiva que queda implicada en les denúncies pertany a l'etapa Bartomeu, tot i que els pagaments del Barça a l'empresa d'Enríquez Negreira es van iniciar l'any 2001, quan Joan Gaspart n'era el president, i es van mantenir sota els mandats de Laporta, Rosell i Bartomeu fins al 2018.

El fet que el delicte es contempli en modalitat continuada fa que les possibles penes que se'n derivin siguin més greus si el club o la resta d'acusats són considerats culpables.  

 

 

ARXIVAT A:
CAS NEGREIRA
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut