Jocs Olímpics

Biles, Osaka o Phelps: L'ensorrament de les estrelles esportives per culpa de la pressió

"Són els dimonis al cap", la frase de Simone Biles amb què alertava de la pressió a què se sentia sotmesa. Ara, la gimnasta se centrarà en la seva salut mental posant de relleu l'estrès que pateixen els esportistes d'alt nivell

Montse Vendrell AhedoActualitzat

Durant molt de temps els esportistes d'alt nivell han amagat els seus fantasmes interiors. Alguns han revelat el que els passava un cop les seves carreres havien acabat. Però, seguint l'exemple de la tenista Naomi Osaka, la superestrella de la gimnàstica nord-americana Simone Biles, que aspirava a sis medalles d'or, ha deixat la competició per preservar la seva salut mental, parlant obertament dels seus "dimonis al cap".

Al maig, la japonesa va sorprendre el món sencer durant Roland Garros rebutjant participar en les conferències de premsa abans de retirar-se totalment. Osaka va explicar que travessava "llargs períodes de depressió" des que havia guanyat l'US Open del 2018, el primer dels seus quatre títols de Grand Slam.

Naomi Osaka (EFE)

També Michael Phelps, una llegenda de la natació, va parlar després de la seva retirada definitiva de les piscines de la depressió que havia patit durant la seva carrera, en què prenia alcohol per evadir-se de l'ansietat.

En relació amb Simone Biles, Phelps ha reaccionat afirmant que "som éssers humans. Ningú és perfecte. Així que sí, està bé que no estigui bé":

 

El nedador, posseïdor de 28 medalles olímpiques, 23 d'or, s'ha referit a la seva etapa com atleta d'elit: "Vam carregar un gran pes sobre les nostres espatlles".

Michael Phelps (Reuters)

Nadia Comaneci ha fet referència també a la situació de Biles:

"Com més medalles guanyes, quan tornes, la motxilla pesa més".

Katie Ledecky, que acaba de guanyar or en els 1.500 metres femenins, ha volgut donar suport a la gimnasta:

"Tot el món l'està mirant; Simone té molts ulls a sobre i sent que cada moviment que fa està sent observat i jutjat".

Són molts els suports que ha rebut Simone Biles a través de les seves xarxes socials, com, per exemple, Pau Gasol o Michelle Obama:

 

 

Simon Biles ha volgut donar les gràcies a totes les mostres de suport amb aquesta publicació:

 

 

Per als esportistes d'alt nivell, és difícil reconèixer les seves debilitats i fragilitats, sense comprometre la seva reputació ni el seu rendiment futur. La qüestió de la salut mental ha estat durant molt de temps subestimada com a causa de mal rendiment, però, a poc a poc, cada cop són més els esportistes que volen parlar d'aquesta pressió de manera oberta i lliure.

La pandèmia ho empitjora tot

En el context de la pandèmia mundial, els esportistes encara se senten més vulnerables: primer es van quedar sense entrenaments ni competicions i després, en aquests Jocs, han hagut d'enfrontar-s'hi tots sols. sense els seus familiars, amb mascaretes obligatòries i interaccions molt limitades, sense poder escapar del circuit marcat per les autoritats.

La bombolla de la Vila Olímpica té un gran impacte sobre els esportistes, com ja va denunciar Ona Carbonell, que es va veure obligada a deixar d'alletar el fill durant els Jocs.

Lluny de la seva família i subjecte a totes les restriccions que obliga la pandèmia, l'estrella de la gimnàstica americana sembla haver perdut els puntals que la van convertir en llegenda. Però, ara, Simone Biles, davant d'un micròfon anunciant que no podia continuar, ha aconseguit la més gran de les medalles: normalitzar els problemes psicològics en l'esport d'elit

ARXIVAT A:
Jocs Olímpics
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut