Encarna Hernández @ninadelgancho
Bàsquet

Barcelona atorga la Medalla d'Or a la centenària "Nena del Ganxo"

L'Ajuntament de Barcelona premia Encarna Hernández, la pionera que va aconseguir trencar barreres fa dècades a través del bàsquet

Redacció Esport3Actualitzat

L'Ajuntament de Barcelona ha atorgat la Medalla d'Or al Mèrit Esportiu a Encarna Hernández, pionera del bàsquet espanyol. Hernández, de 103 anys i coneguda com "La Nena del Ganxo" ha estat jugadora, entrenadora, àrbitra i fundadora d'equips de bàsquet.

La guardonada va arribar a Barcelona amb 10 anys, juntament amb la seva família, perquè el seu pare havia de treballar en l'Exposició Universal de 1929. Va començar a practicar bàsquet amb 13 anys amb els nois i noies del seu barri. Amb els seus 154 centímetres d'alçada, Encarna era coneguda com "La Nena del Ganxo" per la seva habilitat utilitzant aquest recurs. Al 1931, amb 14 anys, Hernández va participar en la fundació de l'Atles Club. Ella i Aurora Jordà van ser les jugadores més destacades. Després de la dissolució de l'Atles, les esportistes van passar a formar part del Laietà. En acabar la Guerra Civil, l'esportista va jugar, a banda del Laietà, al Cottet i al Moix Llambés. Al 1944, Hernández va fitxar pel Barça, un equip en el qual va estar fins al 1953. Es va retirar amb 36 anys.

Hernández també va exercir d'àrbitra i d'entrenadora, i es va convertir en la primera dona a dirigir un equip a Espanya. Va ser al capdavant del Peña García de l'Hospitalet de Llobregat.

L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat atorgar-li la Medalla d'Or al mèrit per "treballar per la igualtat d'oportunitats en l'esport com a eina de construcció social". Al setembre del 2020, Hernández també va rebre la Medalla d'Or del Reial Ordre al Mèrit Esportiu que concedeix el Consell Superior d'Esports.

Anar al contingut