Anar a la navegació principal

El jutjat d'instrucció 13 de Barcelona i la Unitat Central de Blanqueig i Delictes Econòmics dels Mossos d'Esquadra investiguen els contractes que va firmar el Futbol Club Barcelona amb vuit empreses del grup Nicestream durant tres temporades, del 2017 al 2020. El total de les factures és de tres milions d'euros. La hipòtesi d'investigació és que es van trossejar les factures perquè els seus imports fossin inferiors a 200.000 euros i evitar així passar uns controls interns més estrictes per autoritzar les contractacions.

El FCB és, en aquest cas judicial, el perjudicat pel delicte. La investigació es centra en persones concretes i no en el club com a entitat jurídica. De fet, la Junta Directiva havia instaurat mecanismes de control específics per evitar contractacions a dit. També havien creat una estructura de compliance que vetlla perquè es compleixi tant amb la legalitat com amb la normativa interna del club. Els mecanismes de compliance van funcionar: l'informe serveix ara als investigadors i està adherit al sumari judicial.

La causa, però, també pot perjudicar, de retruc, el club per un delicte fiscal. Això s'explica perquè algunes de les empreses contractades tenen la seu fora d'Espanya i les factures que van emetre no contenien l'IVA, però, en canvi, la feina es feia des de Barcelona. Els investigadors xifren en 222.000 euros l'import que s'hauria pogut defraudar. Aquesta part de la investigació està en una fase més inicial . Els investigadors fan constar: "Seria el propi club el responsable del pagament a Hisenda", i també afegeixen: "El FCB és, a la vegada, persona perjudicada i víctima d'una presumpta administració deslleial".

Mecanismes interns de control
  • L'estructura de compliance, que inclou un Comitè de Compliance format per membres de la Junta Directiva amb Josep Maria Bartomeu al capdavant.
  • El 19 de novembre del 2017 es va crear el comitè d'adjudicacions, un òrgan per aprovar l'adjudicació d'aquells contractes que suposen una despesa d'entre 200.000 i un milió d'euros.
Informe intern de compliance
  • Les vuit empreses contractades estan relacionades entre si, pertanyen al grup Nicestream.
  • Excepte NSG SOCIAL SCIENCE i I3Ventures que tenen domicili a Espanya, la resta d'empreses tenen la seva seu a Amèrica del Sud.
  • Les empreses tenen poca estructura i certa opacitat financera.
  • En algun cas es firma, en una temporada, el mateix contracte amb dues empreses diferents.
  • Les àrees del club a què es destinen els serveis prestats per aquestes empreses no són les que de forma proactiva sol·liciten el servei.
enllaç a notícies del Barçagate
enllaç a els investigats del Barçagate
enllaç a les empreses del Barçagate
enllaç a la cronologia del Barçagate
Anar al contingut
Anar al contingut