Els socis han votat a favor de suspendre l'article 67 (EFE)
Assemblea Barça

Aproven suspendre l'article 67, que obligava Laporta a dimitir si acumulava dos anys de pèrdues

S'ha obtingut la majoria qualificada en recollir-se 265 vots a favor, 54 en contra i 18 en blanc

Jordi Sunyer / Ruth GumbauActualitzat

Els socis compromissaris del FC Barcelona han aprovat aquesta tarda la suspensió de l'article 67 dels estatuts de l'entitat, que obligava a la dimissió de la junta directiva de Joan Laporta en cas d'acumular dos anys de pèrdues.

S'han recollit 265 vots a favor, 54 en contra i 18 en blanc, de manera que s'ha arribat a la majoria qualificada per poder suspendre l'article, que havia de ser de dues terceres parts dels vots. La junta de Laporta, així, ha aconseguit congelar l'aplicació d'aquesta disposició, aprovada per la directiva de Sandro Rosell el 2013.

La vicepresidenta Elena Fort ha explicat sobre l'article 67 que els seus objectius en ser redactat eren no perdre diners i no endeutar-se, però que està pensat per a una situació gestió ordinària del club. Fort ha assenyalat, però, que ara, tal com la junta ha agafat el club, l'endeutament supera en vuit vegades les dues vegades que preveu l'edicte i que actualment els comptes "són fruit d'una gestió nefasta sumada als efectes de la pandèmia mundial".

A més, la vicepresidenta ha explicat que l'article tampoc no garanteix el control dels comptes perquè, tot i estar en vigor, s'ha arribat al moment actual amb l'endeutament que arrossega el club.

Els nous estatuts proposats també inclouen que el club "lluitarà per l'erradicació de totes les actituds masclistes, homòfobes i racistes en l'àmbit social i de l'esport". En aquest sentit, alguns socis han agraït la proposta però la troben insuficient.

 

No s'ha aprovat, en canvi, la reforma dels estatuts per la modificació dels articles que afecten la Confederació Mundial de Penyes. Es necessitaven dos terços dels vots totals favorables i no hi han arribat per només dos vots: han tret 232 vots a favor, 70 en contra i 39 en blanc.

Laporta s'ha queixat que alguns càrrecs de la Confederació Mundial fossin vitalicis i remunerats. Aquest debat ha estat força calent en alguns moments:

 

 

Els pitjors comptes de la història del club

Ja a l'inici de la primera sessió, el president, Joan Laporta, va sol·licitar el pronunciament favorable dels assistents al voltant d'una qüestió "que marcarà el futur del club els propers anys".

"La situació del club és extraordinàriament delicada, econòmicament i financerament. Són els pitjors comptes de la història del club. El Barça està més que mai a les nostres mans."

El club ha presentat unes pèrdues, en l'exercici 2020-21, de 481 milions d'euros, amb un patrimoni net negatiu de 450 milions i un deute de 1.350 milions. "A més, seguint els criteris de la Lliga de Futbol Professional, l'impacte Covid és de 92 milions d'euros", ha aclarit el vicepresident econòmic, Eduard Romeu. "Sense l'impacte de la Covid, les pèrdues haurien estat de 390 milions d'euros."

En concret, la formulació que s'ha aprovat en l'assemblea és la següent: "A conseqüència de les pèrdues registrades i el deute del club existent en el moment d'aprovar-se els comptes anuals relatius a l'exercici 2020-21, l'article 67 queda provisionalment suspès i sense efecte fins a la restitució del patrimoni net positiu. Aquesta proposta resulta del fet que les exigències contingudes en l'article 67, de restablir una situació de desequilibri patrimonial o de pèrdues en el termini de dues temporades i de mantenir una certa proporció entre l'endeutament net i el nivell d'EBITDA, actualment, resulten inabastables." L'equilibri patrimonial, segons ha anunciat el president de la comissió econòmica, Jaume Guardiola, no es recuperarà fins d'aquí a cinc o sis anys, d'acord amb el pla traçat pel club.

 

 

Anar al contingut