Tour 2010

Andy Schleck s'emporta la primera gran etapa alpina del Tour i Armstrong perd més d'onze minuts

En la primera etapa de muntanya de veritat i una de les més dures d'aquest Tour, Lance Armstrong ha estat el gran derrotat. Després d'arribar a encadenar dues caigudes, el nord-americà s'ha despenjat dels favorits al primer port important de la carrera i ja no ha pogut recuperar la distància. La victòria de l'etapa se l'ha emportada Andy Schleck, que ha derrotat Samuel Sánchez a la línia d'arribada. El grup dels altres favorits, amb Contador al capdavant, ha arribat deu segons després. Armstrong ha acabat perdent més d'onze minuts al cim del port de Morzine-Avoriaz. El nou líder del Tour és ara Cadel Evans, amb vint segons sobre Schleck i un minut sobre Contador, tercer.

Actualitzat
En els primers quilòmetres de l'etapa s'ha repetit el guió de la majoria d'etapes fins ara: un petit grup d'escapats ha marxat en solitari i ha arribat a tenir fins a cinc minuts d'avantatge. Els ports inicials de l'etapa no eren suficientment durs perquè hi haguessin moviments en el grup dels favorits.

Inici del primer port de primera d'aquest Tour

En l'inici de les primeres rampes del port de La Ramaz (de primera categoria), el català Antoni Flecha s'ha posat al capdavant del grup perseguidor i s'han començat a retallar diferències. En el grup d'escapats, mentrestant, Koos Moerenhout s'ha quedat sol, seguit de molt a prop d'Aerts i Moinard. A cinc quilòmetres del cim, el mateix líder, Chavanel, s'ha començat a despenjar. I també Armstrong, que ha començat a perdre contacte amb el grup principal. El nord-americà havia sofert dues caigudes, una al principi de l'etapa i l'altre quan faltaven cinquanta quilòmetres i que l'havia deixat amb l'esquena molt malmesa. Al cim del port, els tres escapats es mantenien amb dos minuts i tretze segons d'avantatge sobre el grup perseguidor, comandat per l'Astana d'Alberto Contador. Armstrong ha creuat el port a un minut del grup de Contador.

Les rampes de Morzine-Avoriaz sentencien Armstrong

El grup d'Armstrong no podia recuperar temps. Just abans d'arribar al següent port, el nord-americà s'ha vist involucrat en una nova caiguda. Això ha fet ampliar els avantatges fins als dos minuts i mig. En aquesta situació s'ha arribat a l'inici del segon port de primera categoria de l'etapa: Morzine-Avoriaz, un port de primera categoria amb 13,6 quilòmetres de recorregut i més d'un sis per cent de desnivell mig. L'equip de l'Astana ha pujat un puntet més el ritme, i ha anat deixant membres del grupet capdavanter. Quan faltaven vuit quilòmetres per l'arribada, el català Joaquim Rodríguez ha intentat un atac i ha rodat escapat en persecució dels dos corredors que encara es mantenien al davant. Però el grup de Contador, amb el seu company Dani Navarro, ha fet de sedàs final entre els homes més forts d'aquest Tour. En els metres finals, Andy Schleck ha augmentat el ritme del grupet i juntament amb Samuel Sánchez han pogut arribar amb deu segons d'avantatge sobre el grup de Contador. Armstrong, sense cap tipus d'ambició de lluita, ha arribat finalment a onze minuts i quaranta-cinc segons . Chavanel, l'anterior líder, ha arribat una mica abans, a onze minuts i quaranta segons.

La classificació general queda encapçalada per l'actual campió del món, Cadel Evans, amb Schleck segon i Contador tercer. Andy Schleck ha presentat candidatura a desbancar Contador de la victòria final a París.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut