JOCS OLÍMPICS

Aleix Heredia i el pentatló, l'esport olímpic més desconegut

El pentatló és una de les modalitats olímpiques més antigues, però també una de les més desconegudes. Encarnava l'atleta perfecte, el que sabia cavalcar, disparar, córrer, nedar i lluitar amb l'espasa. Aleix Heredia, després de perdre's els jocs de Rio per una lesió, es traurà l'espina olímpica a Tòquio.

Primer ha estat una euga tímida anomenada Mika, després un cavall belga bastant gandul a l'hora de saltar i per acabar un purasang alemany acostumat a competir. En tots tres casos el procés ha estat el mateix. L'Albert Hermoso, genet olímpic a Rio 2016, tria un dels seus cavalls i li presenta a l'Aleix Heredia, que s'estrenarà a Tòquio en la modalitat de pentatló. En aquest esport d'esports el cavall et toca per sorteig i tens 20 minuts per coneixe'l mentre escalfes.

És una mica com una cita a cegues amb un cavall, però la sort que tenim és que com que entrenem amb molts cavalls diferents sempre pots referenciar-te a algun cavall que ja has muntat.

La intuïció és bàsica. "Llegir" quina mena de cavall t'ha tocat és clau per treure un bon resultat en aquesta prova. Adaptar-te al seu físic però també entendre les emocions d'aquell animal:

No fer-lo anar pel camí que tu vols sinó jugar perquè al camí hi aneu els dos, perquè si no potser acabes tu sol en el camí i ell en un altre.

La modalitat olímpica més desconeguda

L'Aleix ha perdut el compte de les vegades que ha hagut d'explicar en què consisteix el pentatló modern.

Si per cada vegada que hagués explicat què és el pentatló modern m'haguessin donat un euro, ara seria ric.

L'esport va néixer als Jocs de l'Antiga Grècia. Les cinc proves en què es competia llavors eren el llançament de javelina i de disc, el salt de llargada, la cursa i la lluita. El creador dels Jocs moderns, el baró Pierre de Coubertin, es va inspirar en el pentatló clàssic i va crear el pentatló modern canviant la majoria de disciplines. En cerca de l'atleta més complet des dels Jocs d'Estocolm del 1912, consta d'esgrima, tir, hípica, natació i cursa.

Una pentaescola a Sant Boi

L'Aleix va introduir-se al pentatló de ben petit. L'escola Llor de Sant Boi de Llobregat incorpora aquest esport en la seva oferta d'educació física i s'ha convertit en la llavor de molts esportistes que han acabat dedicant-s'hi.

És progressiu, no ho fas tot de cop. Comences amb esports bàsics com és la cursa i la natació, després introdueixes el tir o l'esgrima. Primer et cedeixen el material , després te'l fas teu i a poquet a poquet vas evolucionant.

Laura Herèdia, primera reserva

Amb només 21 anys, la Laura, germana de l'Aleix, tenia els jocs més que encarrilats. Tenia un sarró de punts important i per rànquing estava classificada "oficiosament" per a Tòquio. Però la Covid ho va canviar tot. Tres setmanes abans de la competició en què havia de refermar el seu passaport al Japó, va agafar la malaltia. A les proves que exigeixen més capacitat pulmonar, la natació i la cursa, va patir les conseqüencies del virus i va quedar primera reserva a només un punt de tenir plaça. Viatjarà al Japó a l'espera que alguna competidora es faci enrere. La fe és una de les últimes coses que perd un pentatleta.

ARXIVAT A:
Jocs Olímpics
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut