Agnes Keleti és la llegenda olímpica viva de més edat al món (Efe)
Gimnàstica

Agnes Keleti, la medallista olímpica més veterana, celebra el segle de vida

La cinc vegades campiona olímpica i supervivent de l'Holocaust arriba als 100 anys plena de vitalitat

Redacció Esport3Actualitzat

La gimnasta hongaresa Agnes Keleti és la campiona olímpica viva de més edat. Keleti ha celebrat el seu aniversari número 100 al seu país natal amb una envejable vitalitat, després d'una vida marcada tant per la glòria dels podis com per l'èxode causat per l'Holocaust.

Convocada per l'equip nacional el 1939, aquesta reina de la gimnàstica va aconseguir el seu primer títol a Hongria un any després. Però després de l'ocupació del seu país per l'Alemanya nazi el març de 1944, va ser privada de tota activitat esportiva pels seus orígens jueus. Keleti va escapar-se de la deportació a un camp de concentració gràcies a una documentació falsa. L'hongaresa es va escapar del nazisme, però el seu pare i altres membres de la seva família van ser assassinats a Auschwitz.

En acabar la guerra, l'hongaresa va poder perfeccionar el seu talent en la gimnàstica i va ser als Jocs Olímpics de Londres de 1948 on va formar part de la selecció hongaresa, guanyadora de medalla de plata. Agnes Keleti va conquerir 10 medalles en gimnàstica, la majoria després d'haver complert els 30 anys i davant adversàries molt més joves. Va aconseguir ors olímpics a Hèlsinki (1952) i a Melbourne (1956).

Agnes Keleti va emigrar a Austràlia l'any 1957, abans d'instal·lar-se a Israel, on es va casar amb un professor d'educació física hongarès amb el qual va tenir dos fills. Després de la seva retirada esportiva, va treballar com a professora d'educació física i va entrenar la selecció d'Israel. El seu retorn a Hongria no va ser fins al 1983.

Anar al contingut