Xile ha viscut el juliol més càlid mai registrat

El mes més fred de l'any ha estat el més càlid en 72 anys a Xile

Xile ja parla obertament d'emergència climàtica al país per les molt altes temperatures i una accentuada sequera.

L'hemisferi sud, que es troba en plena època hivernal, també està registrant temperatures molt més altes de les habituals. Xile ha deixat enrere el juliol més càlid en 72 anys i una pluviometria mensual molt baixa. Les temperatures tan disparades, que alguns mitjans qualifiquen d'onada de calor hivernal, s'allargaran durant aquests dies d'agost amb unes temperatures que podrien tocar els 30 ºC, valors molt allunyats dels 19,3 ºC de temperatura màxima de mitjana hivernal.

 

La Direcció Meteorològica de Xile (DMC) associa aquesta situació tan càlida a l'absència dels fenòmens el Niño i la Niña, que tendeixen a fer baixar les temperatures, i no es descarta que tingui part del protagonisme el canvi climàtic.

Sequera severa

Xile viu des de fa una dècada la pitjor sequera des que hi ha registres i la disminució dels recursos hídrics ha estat lenta però continuada en el temps, sobretot al centre i nord del país. A la capital del país només ha plogut un 40% de la pluja esperada. Falta el 85% de la neu a les muntanyes a causa de les altes temperatures, des de la regió d'Atacama, al nord del país, fins a Ñuble, a la part central i sud del país.

Per Patricio González, agroclimatòleg de la Universitat de Talca, la megasequera que travessa el país i les onades de calor són suficients per definir la situació d'"emergència climàtica":

El panorama és dramàtic. Hem perdut l'estacionalitat. Només tenim hiverns curts i estius molt llargs i càlids. S'estan produint danys a l'agricultura i hi ha incertesa sobre l'accés a l'aigua d'aquí el 2025 a moltes regions del país per no disposar de plans de contingència.

Greenpeace va qualificar Xile com el país amb la crisi hídrica més gran de l'Amèrica Llatina, amb el 76% del país afectat per la falta d'aigua a causa d'una precipitació molt baixa i al model de gestió de l'aigua.

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut