Arbres caiguts al barri de Benfica, a Lisboa, pel Leslie (Reuters)
Arbres caiguts al barri de Benfica, a Lisboa, pel Leslie (Reuters)
Lisboa

Vols cancel·lats, talls de llum i 27 ferits lleus pel pas del Leslie a Portugal

Leslie ha tocat terra com a tempesta tropical i arriba a Catalunya amb una llevantada

RedaccióActualitzat

L'huracà Leslie, ja convertit en tempesta tropical, ha tocat terra a Portugal aquesta matinada, uns 200 quilòmetres al nord de Lisboa.

El Leslie s'ha afeblit just abans de tocar terra i ja no hi ha arribat com a huracà. Ha entrat per Figueira da Foz, uns 200 quilòmetres al nord de Lisboa.

Els vents de més de 100 quilòmetres han provocat algunes destrosses que les autoritats encara han de valorar.  Figueira de Foz, Coimbra i Leiria són les zones més afectades. La força del vent hi ha arribat a arrencar els balcons d'alguns edificis. A més dels desperfectes, ha provocat 27 ferits lleus.

 

 

El Leslie també ha provocat talls de llum i despreniments de plaques en alguns edificis. Hi ha més de 325.000 ciutadans sense subministrament elèctric.

Per evitar danys s'han hagaut de fer evacuacions. A Figueira da Foz, centenars de persones s'han hagut de refugiar al Centre d'Arts i Espectacles després d'un concert per arrecerar-se del vent. 

La tempesta ha obligat a cancel·lar 29 vols als aeroports de Lisboa i Funchal (Madeira) i 12 més a Porto. A Lisboa, també s'ha interromput el trànsit fluvial entre Trafaria, Porto Brandão i Belém, a les dues rives del Tajo més pròximes al mar. A Setúbal s'ha interromput la navegació en el riu Sado.

La tempesta ha obligat també a cancel·lar espectacles culturals i a ajornar la Marató de Lisboa d'aquest diumenge, que començarà una hora més tard del que s'havia anunciat.

 

 

Llevantada a Catalunya

Després de deixar Portugal, el Leslie ha avançat per Castella i Lleó i ara mateix hi ha fortes tempestes també a Astúries. S'esperen ratxes de vent de fins a 100 quilòmetres per hora i pluges que poden ser intenses i persistents.

Quan arribi a Catalunya aquesta nit, el Leslie s'haurà convertit en una borrasca que portarà una llevantada amb pluges fortes i abundants.

 

Notícia relacionada: El temps de la A a la Z: Llevantada

 

Les precipitacions poden anar acompanyades de tempesta, així com de ratxes de vent fort i de calamarsa de manera local.

Protecció Civil ja ha fet una crida a extremar la precaució.


A les portes de la història

El Leslie ha quedat a les portes d'entrar als llibres d'història com el primer huracà registrat que toca la península. S'ha afeblit a l'últim moment, just abans d'entrar a Portugal.

Malgrat tot, el Leslie és un fenomen extraordinari. L'últim huracà que va amenaçar la península va ser el Vince, l'any 2005, que també va arribar com a tempesta tropical, però que es va afeblir molt abans que no pas ho ha fet el Leslie.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut