Una tempesta tropical travessa Somàlia, un fet insòlit i únic en la història moderna del país

La freqüència de fenòmens meteorològics inusuals augmenten amb la crisi climàtica

Néstor GómezActualitzat

No deixa de sobtar els meteoròlegs i els científics els fenòmens meteorològics estranys que apareixen per la seva quantitat, intensitat o lloc on sorgeixen.

Després d'anunciar una temporada rècord de tempestes tropicals a l'Atlàntic, ara un ha fet acte de presència a Somàlia, a la banya d'Àfrica, un fet mai vist. Cinc mesos molt tranquils a l'oceà Índic ha donat peu a la formació de dos tempestes tropicals en els darrers dies, un al mar d'Aràbia i un altre a la badia de Bengala. Gati és el primer cicló sever que toca terra a Somàlia en la història moderna.

Sorprèn la formació de la depressió Gati que es va formar al sud-oest del mar d'Aràbia on dissabte es va convertir en cicló tropical de categoria 3, segons Joint Typhoon Warning Center (JTWC) i en categoria 2, segons l'Organització Meteorològica Mundia (WMO), en tots dos casos una intensitat del tot desconeguda per aquest sector d'Àfrica. El cicló va tocar terra a Somàlia diumenge a la nit, s'ha debilitat molt durant les darreres hores. Aquest matí entrava mar endins dins el golf d'Aden, entre Somàlia i l'Iemen. Encara a l'espera de rebre més dades i més notícies de les possible conseqüències, les pluges generades per Gati podria descarregar la puja de dos anys en dos dies. E

La ràpida intensificació dels ciclons sobre el mar d'Aràbia en els darrers anys ha estat un misteri preocupant per als meteoròlegs. El 2019, l'activitat de ciclons en el mar d'Aràbia va ser molt alta, va registrar 5 tempestes ciclòniques, quan la xifra normal era d'una per any, i va igualar la del 1902, que també va ser de 5 tempestes.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut