Una rua de satèl·lits i Júpiter il·luminen el cel i captiven els observadors

Nit per mirar el cel i observar dues curiositat, una de natural i una d'artificial

Vau veure ahir al vespre un reguitzell de llum alineades travessant el cel? No us ha sorprès veure un punt estàtic molt lluminós, també al cel? Doncs bé, el primer cas es deu al trànsit dels satèl·lits Starlink, que van ser llançats i que durant els propers dies agafaran alçada fins a arribar a la seva ubicació definitiva. I el segon cas, el punt tan lluminós és Júpiter.

Tren de satèl·lits Starlink des de Castellet i la Gornal (Guillem Franco - @guillemfrank)
Júpiter i les seves llunes des de Vic(Emili Vilamala)

No són ovnis: és la rua de satèl·lits Starlink

És realment espectacular veure un tren de llums que travessa el cel nocturn. No és cap avió, ni cap estrella ni res estrany. Es tracta de la rua de satèl·lits Starlink. Durant el 2022 s'han llançat una trentena de coets carregats de satèl·lits Starlink i ahir es va veure aquest reguitzell de llums des de molts indrets del país. El coet, en arribar a una determinada alçada, allibera els satèl·lits, que queden orbitant al voltant de la Terra fins que arriben a l'alçada i ubicació concretes a la qual quedaran fixats. El coet no desapareix, sinó que el fan aterrar per poder-lo reutilitzar en un altre llançament.

Quan tornarem a veure el tren de llums?

Els dos propers passos del tren de llum serà visible des de Barcelona. Serà aquest vespre a les 20.46, amb una durada aproximada de 5 minuts mirant de nord-oest a est; i demà a les 21.12 hores, mirant de nord-oest a sud-oest. Es tracta de Starlink-58 (G4-20), que es va enlairar amb el coet Falcon 9 de Cap Canaveral, a Florida, el 5 de setembre, carregat de 51 satèl·lits.

Júpiter, molt brillant, està situat en el punt més proper dels darrers 59 anys

Aquesta passada nit, Júpiter s'ha situat a la distància més propera a la Terra en 59 anys. El planeta més gran del sistema solar està en oposició, és a dir, que la Terra es troba al bell mig entre el Sol i el planeta. La distància entre la Terra i Júpiter és de només 590 milions de quilòmetres de distància. Sembla molt però no ho és, perquè quan més s'allunya arriba a una distància de 965 milions de quilòmetres. Si voleu gaudir d'una bona observació de Júpiter, només us cal uns prismàtics o, molt millor, un telescopi.

Aquí teniu un recull d'imatges de Júpiter amb les seves quatres llunes (Io, Europa, Ganimedes i Cal·listo).

Júpiter i les seves llunes des de Cardona (Montse Canal)

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut