Dades extraordinàries i fenòmens extrems de la tràgica llevantada

Néstor GómezActualitzat

Ara que la calma meteorològica és a tot el país, ara que ja han passat unes quantes hores de la situació del temps més crític, és moment de posar una mica d'ordre i de magnitud a la llevantada que ha provocat víctimes i grans danys al litoral i a la conca del Francolí.

Les pluges registrades entre el 22 i 23 d'octubre van ser extraordinàriament abundants. No és gens normal que tants indrets del país superin els 100 l/m² en tan poc temps. Si observem el mapa, els colors verds corresponen a pluges inferiors als 50 l/m² i, com podeu veure, molt poques zones del país no van arribar a aquesta xifra.  

Sense cap mena de dubte, les conseqüències tràgiques es deuen a la gran quantitat de pluja registrada, sobretot la que va caure sobre les muntanyes de Prades, amb quantitats superiors als 200 l/m² en una gran zona. Els valors més elevats de pluja es van recollir a Prades, amb 293 l/m², seguida de la Pobla de Cérvoles, amb 254 l/m², segons dades del Meteocat. Altres registres d'observadors són: 264 l/m² a l'Alforja, 240 l/m² a l'Aleixar, 220 l/m² a Ulldemolins i els 213 l/m² de Vilamaniscle.

Sense cap mena de dubte, la intensitat de la precipitació va tenir un paper fonamental per al creixement sobtat de les aigües de torrents, rieres i rius. Una intensitat que va arribar a 4 litres per minut per metre quadrat, valor que ni el sòl ni cap desguàs té capacitat d'absorbir.

Pel riu Francolí, al seu pas per Montblanc, abans de les primeres pluges hi baixava un fil d'aigua, amb només 0,2 m³/s. Però el que realment és brutal és el creixement sobtat del riu en només 5 minuts entre les 10.10 i les 10.15, en passar de 2 a 185 m³/s. De ben segur que el cabal del Francolí es va disparar, uns minuts més tard, per sobre de 800 o 900 m³/s. Una autèntica onada gegant del tot imparable, on no hi ha obstacle que ofereixi oposició. La magnitud de la crescuda va ser tan gran que l'onada va arribar 30 km riu avall, a Tarragona, dues hores després. A Tarragona, el Francolí dies abans duia 1 m³/s, a les 00.15 ja portava 63 m³/s i de cop i volta va saltar a 1.238 m³/s a les 00.30.

Els efectes de la llevantada es van sentir a la costa catalana amb grans onades que a Tarragona i Barcelona van arribar als 5 mestres d'alt. Les onades més altes les va detectar la boia situada davant del cap de Begur, de Ports de l'Estat, que va arribar a una alçada màxima de 8,28 metres.

I finalment cal destacar el fenòmens greus associats a la molt forta inestabilitat com el tornado de Gualba, l'esclafit de Ventalló i la mànega davant de Sitges.

 

ARXIVAT A:
Inundacions
Anar al contingut