Una galerna foragita els banyistes de les platges del País Basc

Canvi de temps sobtat en pocs minuts per efecte d'un fenomen meteorològic ben curiós, la galerna

Néstor GómezActualitzat

Un fenomen meteorològic ben conegut i previsible localitzat només a la costa del Cantàbric, anomenat galerna, va expulsar la gent de les platges per les fortes ventades, caiguda de la temperatura i alteració de la mar quan minuts abans es gaudia plenament d'un dia de sol i de calor. Les imatges de Sant Sebastià i Getxo són una bona mostra d'aquest fenomen.

Dilluns a la tarda, entre les 16 i les 18 hores, la costa del País Basc va viure l'arribada i la presència de la galerna, un fenomen que es preveia i del qual, veient les imatges, s'aprecia l'abans i el després del seu pas. Després d'un matí i migdia típic de platja, amb una calor molt inusual per a aquestes dates, amb valors de 35 ºC a la mateixa costa basca, el temps va fer un tomb a partir de les 16 hores. La tonalitat del mar mar endins, amb un color blau fosc, i els núvols baixos, del tipus estrats, tapant les parts mes altes de les muntanyes costaneres eren l'anunci de l'arribada de la galerna.

Galerna a Getxo, País Basc

Què és una galerna?

És l'entrada sobtada d'un vent fort a les costes del Cantàbric que provoca un ràpid canvi de temps, que passa de ser plàcid i càlid a un temps del tot desagradable. Hi ha diferents tipus de galernes, en aquest cas correspondria a la clàssica.

En situacions atmosfèriques de pantà baromètric, com l'actual, amb vents molt encalmats o amb una lleugera component sud o est, l'entrada sobtada del vent de nord-oest pot gestar ratxes de vent moderat o molt fort. És una situació perillosa però previsible. Unes dues hores abans de la seva presència, s'observa una lleu broma sobre l'horitzó del mar i després apareixen estrats, núvols baixos, que tapen les muntanyes costaneres.

Aquest tipus de galerna se sol donar entre juny i setembre, coincidint amb el període més càlid de l'any, i durant les hores càlides del dia, entre les 15 i les 18 hores.

Galerna a Sant Sebastià, País Basc

Caiguda tèrmica de 14 graus i forts cops de vent en minuts

Aquesta galerna és de manual, la típica que es forma amb les calors estivals, i així és la cronologia que es va viure a la costa basca. Abans de l'entrada de la galerna a la costa, cap a les 16.00, la temperatura arran de mar era de 35 ºC a Mutriku i Zumaia, i de 34 ºC a Matxitxaku. Un cop entra la galerna, la temperatura es va desplomar 14 graus en només una hora, i va saltar dels 35 o 34 ºC als 21 ºC en aquests indrets. El vent va passar de bufar ben fluixet o estar en calma a superar els 50 km/h, fins a 68 km/h a Matxitxaku, va aixecar la sorra i va fer volar para-sols. La humitat que abans de la galerna se situava entre el 30 i el 35%, per la presència del vent sec de sud, va pujar per sobre del 90%. Un canvi radical del temps que va fer que l'ambient fos desagradable a la platja i moltíssimes persones optessin per plegar veles i marxar.

 

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut