Una expedició xinesa recalcularà l'altitud del cim de l'Everest

Alberto AlcántaraActualitzat

Un equip d'investigació xinès va assolir el pic del mont Everest aquest dimecres, 27 de maig. Un dels seus objectius és tornar a mesurar l'altitud del pic més alt del món.

Expedició xinesa a l'Everest (Reuters)


L'equip d'investigadors i els càmeres que van documentar l'expedició van trigar unes nou hores a arribar al cim des d'un campament situat a una altitud de 8.300 metres. Va ser el setè intent de conquerir el cim. Els sis anteriors van fracassar a causa de les condicions meteorològiques adverses.

Expedició xinesa a l'Everest (Reuters)

L'equip va col·locar una balisa topogràfica al cim de la muntanya, i utilitzarà un receptor de satèl·lits globals, un gravímetre i diversos instruments meteorològics de mesura per determinar l'altitud del pic de l'Everest. El càlcul trigarà uns dos mesos.

Expedició xinesa a l'Everest (Reuters)


La Xina ja havia realitzat mesures de l'altura de l'Everest el 1975 i el 2005. En la primera, es va establir oficialment una altitud de 8.848,13 metres per al cim. El 9 d'octubre del 2005, l'Acadèmia Xinesa de Ciències i l'Oficina Estatal de Sondatge i Cartografia va anunciar-ne un nou valor de 8.844,43 metres.

Aquesta dada es basa en el punt més alt de la roca, i no en la neu i el gel que la cobreixen. L'equip xinès va mesurar un gruix de gel de 3,5 m, que suposava una elevació neta de 8.848 metres.

La mesura va originar una polèmica entre la Xina i el Nepal, que no es posaven d'acord sobre quina havia de ser la manera de calcular el cim. El Nepal apostava per l'altitud total, mentre que la Xina defensava la del punt més alt de la roca. El 2010, les dues parts van acordar que l'altitud oficial del cim de l'Everest era de 8.848 m, i el Nepal va reconèixer l'afirmació de la Xina que l'altura de la roca de l'Everest és de 8.844 m.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut