Pilar de llum vist des de Castellterçol (Antoni)

Una columna de llum a trenc d'alba, el pilar de sol

Néstor GómezActualitzat

Les primeres hores de llum del dia ens han portat una gran sorpresa amb l'aparició d'una gran columna de llum sobre la ubicació del sol. És el que s'anomena pilar de sol i, de manera més genèrica, "pilar de llum", aportació feta pel @termcat.

Tot just abans de la primera ullada de sol, s'ha vist un feix de llum que s'aixecava verticalment, talment una columna de llum, des del punt on estava ubicat el sol. Una imatge matinal que s'ha vist a molts punts de la Catalunya Central i vosaltres l'heu capturada amb les vostres fotografies i ens l'heu feta arribar a través de Twitter, amb l'etiqueta #324eltemps, o al través del portal del temps.

 

El pilar de sol forma una columna estreta. No són raigs verticals, són els reflexos simultanis de milions de cristalls de gel. Les columnes poden ser de diferent tipus segons les condicions de l'atmosfera. Si els cristalls de gel es troben de manera contínua a l'atmosfera, hi haurà un pilar de sol, bé per sota o per sobre, en funció del sol. En canvi, si la capa de cristalls de gel és discontínua, pot generar una columna trencada.

Des de Prats de Lluçanès, la Maria Mayans ha capturat aquesta imatge, on trobem diferents sols sobre la vertical de l'astre, encara amagat.

També des de Sant Bartomeu del Grau, l'Emili Vilamala ha fotografiat la columna de llum.

Carles Illa, des de Moià, mostra la gran columna de llum que s'aixeca des de la ubicació de sol, encara darrere de la muntanya.

Des de Sant Quintí de Mediona es veu lleument la columna de llum matinal. Fotografia de Xavi Navas.

 

 

 

Anar al contingut