Visor de la concentració de NO₂ a la ciutat de Barcelona

Lobelia Earth i el KNMI han dissenyat un visor interactiu de la concentració de NO₂ als carrers de Barcelona abans i durant el confinament

Enric AgudActualitzat

L'empresa catalana Lobelia en col·laboració amb l'Agència Meteorològica Holandesa KNMI, ha presentat un aplicatiu que mostra un clar descens de la concentració de NO₂ durant el confinament a Barcelona i també a Madrid.

Gran part del diòxid de nitrogen (NO₂) que respirem cada dia el generem nosaltres mateixos. Un 80% del NO₂ als carrers de les ciutats prové dels vehicles de motor, la gran majoria dels dièsel. El pic d'NO₂ es produeix a les zones de més trànsit de vehicles en hores punta. L'OMS (Organització Mundial de la Salut) estableix una mitjana anual màxima de 40 µg/m³ de NO₂ i permet un màxim de 18 capítols l'any de més de 200 µg/m³ en una hora. El 2019, les estacions barcelonines de mesura de l'Eixample (50 µg/m³) i Gràcia - St. Gervasi (44 µg/m³) van incomplir la normativa mitjana anual segons l'informe del 2019 del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

L'NO₂ està relacionat amb una major incidència de problemes respiratoris. Inflama el revestiment dels pulmons i pot reduir la immunitat a les infeccions pulmonars, preparant el camí per refredats, grip i bronquitis. En persones amb asma, pot causar atacs més freqüents i intensos. Nens amb asma i persones grans amb malalties del cor són els més exposats.

En el cas de Barcelona, amb les restriccions imposades per l'estat d'alarma, s'ha detectat un fort descens (40% segons l'empresa Lobelia) en l'aportació particular del trànsit a la qualitat de l'aire registrada en zones cèntriques, on hi havia pics de contaminació abans del confinament. En el següent interactiu podeu visualitzar la concentració per hores i movent vosaltres mateixos el separador entre abans (del confinament amb el trànsit habitual) i durant el confinament. És evident la baixada de contaminació. Fixeu-vos en les rondes, principals avingudes, carrers cèntrics... com canvia.

Aquest segon producte genera l'evolució de la concentració del contaminant entre l'1 de març i avui. És un producte que s'actualitza cada dia.

 

Aquests productes els podeu consultar a la web de Lobelia i fins i tot podeu afegir els widgets a la vostra web. Cada dia s'actualitzaran les dades automàticament.

ARXIVAT A:
Coronavirus Contaminació
Anar al contingut