Un tornado de foc, o "firenado", a Barcelona

Actualitzat

Aquesta és la imatge d'un "firenado", o tornado de foc, que es va veure dimecres a la nit en un dels incendis dels aldarulls de Barcelona.

Aquest fenomen de remolí de foc es produeix en ocasions en grans incendis forestals, ja que requereix que la temperatura en el cor del foc sigui molt alta, cosa que genera tanta energia ascendent que es produeix una succió de l'aire exterior cap a l'interior del foc. L'ascens sobtat d'aquest aire tan calent fa un gir ciclònic (si es miren les imatges, gira en sentit contrari a les agulles del rellotge), que genera un embut que en alguns incendis pot arribar a superar els 50 metres d'alçada.
 

Es tracta d'un fenomen extremament perillós, que sovint fa retirar a una distància prudencial els equips d'extinció que treballen en un incendi.

 

L'embut de foc actua talment com si fos un bufador, com quan es bufa un foc per donar-li oxigen i veiem que es reactiva la flama i guanya en intensitat calorífica. Un "firenado" encén sobtadament les copes dels arbres a més de 15 metres d'alçada.

A les imatges es veu clarament com el remolí de foc de Barcelona va superar els 3 pisos d'alçada.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut