Un sol ple de llums curioses al port d'Envalira

Néstor GómezActualitzat

Aquí tenim un fenomen òptic ben curiós, molt complicat que es doni a casa nostra, ja que és propi d'ambient molt freds.

Juli Echevarria, autor de la fotografia que ens va adreçar al portal del temps, ens comentava:

Arc de Sant Martí al port d'Envalira baixant del Pas de la Casa a Andorra.

La veritat és que no és un arc de Sant Martí, ja que no està format per gotetes d'aigua, sinó per cristalls de gel. Aquest és un fenomen òptic associat als halos solar. Estem acostumats a veure halos solars a partir d'un tel de núvols prims, anomenats cirrustrats, també formats per cristalls de gel. En aquest cas, es troba tot just davant de l'observador, darrere de la carretera i davant de la muntanya.

Les molt baixes temperatures que hi havia amb port d'Envalira a Andorra, amb valors a l'entorn dels -8 ºC, i una humitat altíssima, al voltant dels 90%, va fer que aquesta humitat cristal·litzada produís aquest efecte òptim tan sorprenent.

Un sol envoltat de llum

Fem una descomposició d'aquesta imatge. El cercle a l'entorn del sol és l'halo solar, fenomen que es pot veure amb freqüència a casa nostra. Superposat trobem el parheli, un sol a cada costat del Sol a la mateixa alçada; un parheli circular, uneix els dos parhelis i tendeix a dibuixar un cercle molt més gran; un pilar de sol, difusió de la llum com un columna sobre el Sol i un arc de Moilanen, la V que apareix en la part superior de l'halo solar.

Anar al contingut