Tornados o esclafits a l'Alt Empordà i al Bages

RedaccióActualitzat

Protecció Civil manté l'avís per intensitat de pluja per a aquest diumenge i s'amplia a les comarques del nord-est.

El temporal de vent i pluja que afecta Catalunya des d'aquest dissabte al vespre ha provocat una cinquantena de sortides dels bombers. Cap incidència ha estat greu. La majoria d'actuacions s'han fet per caiguda de branques i petites inundacions.

Els efectes més imprevistos han estat un tornado a Cardona, al Bages, i un esclafit o tornado -els tècnics ho estan investigant- a Cistella, Navata i Terrades, a l'Alt Empordà, que ha deixat sense llum 200 veïns.

Tornado o esclafit a l'Alt Empordà

Una forta tempesta acompanyada d'un tornado o esclafit ha afectat les poblacions de Terrades, Navata i Cistella, a l'Alt Empordà.

Cap a les 8.15 del matí, un remolí ha sorprès aquests pobles.

 

 

El possible tornado anava acompanyat de calamarsa i molt soroll, segons alguns testimonis, com Pat Bros, l'autora de les fotos i el vídeo de Cistella.

 

La plaça de la vila de Cistella ha quedat molt afectada. Una teulada de la Casa Social ha cedit i ha caigut a la plaça. També hi ha cotxes destrossats, fanals guillotinats, taules i cadires per terra...

 

Tornado a Cardona

El fort vent també ha fet mal al Bages, sobretot a Cardona, on aquesta matinada passada hi ha hagut desperfectes importants.

 

Aquí, han volat sostres, teulades i arbres. Una trentena de granges i cases han quedat destrossades. En aquest cas, tots els indicis semblen apuntar cap a un tornado.

 

Els tornados són estranys el mes de gener a Catalunya. L'últim registrat és de finals dels 90. Sí que es poden formar mànegues marines (caps de fibló), però els tornados no són freqüents en aquesta època.

Calamarsada a Horta de Sant Joan

La borrasca també ha deixat calamarsades intenses en diversos punts del territori. A Girona, per exemple, però també a l'altre extrem del país.

 

Horta de Sant Joan s'ha aixecat aquest matí ben emblanquinada per una gran calamarsada, que ha afectat també Arnes i poblacions de la Franja com Arenys de Lledó.

 

Tornado al Vallespir

Aquest diumenge al migdia hi ha hagut un altre petit tornado a Morellàs i les Illes, al Vallespir, a la Catalunya Nord. La mànega ha provocat la caiguda d'arbres i murs. Nombrosos cotxes han quedat esclafats i una vuitantena d'efectius dels bombers han hagut d'intervenir en el desenrunament. El balanç provisional és de 300 abonats sense subministrament elèctric i danys en més d'un centenar de teulats.  

 


 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut