Neu al Montsec

Un pont amb més núvols que no pas pluja

La temperatura, amb pujades i baixades, no s'allunyarà gaire dels valors normals per a l'època

Redacció meteoActualitzat

Aquesta setmana amb dos dies festius es presenta amb un temps una mica incert. Caldrà seguir l'evolució dels mapes, dia a dia. En principi, el pròxim canvi de temps important seria dijous.

Pertorbacions atlàntiques

A grans trets, el temps estarà marcat per l'evolució de les pertorbacions que s'aniran gestant per l'Atlàntic, entre les Açores i la península Ibèrica. Aquesta posició fa que hi hagi una mica d'incertesa en el pronòstic. La primera pertorbació se situarà, dilluns, al golf de Cadis.

Mapa isobàric i pluja prevista per a dilluns a les 18 UTC (GFS/TVC)

Des d'aquesta posició, dilluns enviarà núvols a Catalunya, però no precipitacions. Serà un dia variable i amb temperatures diürnes en ascens en general.

Dimarts, dels núvols al sol

De les borrasques que veieu en el mapa anterior, només en quedarà una, la situada a les Açores, molt lluny de Catalunya. La pertorbació del golf de Cadis no farà el salt cap al Mediterrani i, per contra, es desfarà. Tot i això, encara hi haurà una inèrcia d'arribada de núvols. Per això, dimarts serà un altre dia mig rúfol al matí, amb alguna gota de matinada a l'extrem sud o al vessant sud del Pirineu, amb una cota de neu d'uns 2.000 metres. Notarem una pujada de les temperatures de primera hora. La tarda serà assolellada amb restes de núvols a la costa.

Dimecres una mica insegur

La pertorbació de les Açores s'eixamplarà, es reforçarà i s'acostarà a l'oest peninsular. Entrarà una mica més d'aire fred per les capes altes i augmentarà lleugerament la inestabilitat. Podran reactivar-se alguns xàfecs al Pirineu, on la cota de neu baixarà cap als 1.600 o 1.700 metres. Fora del Pirineu lluirà el sol. A darrera hora del dia apareixeran núvols amenaçadors al litoral.

Dijous, pluja

Si tot segueix com està previst, tornarem a tenir un nucli de baixes pressions més actiu i més a prop. En aquest cas sí que enviarà una línia de núvols més activa, que avançaria de sud-oest a nord-est amb el pas de les hores. Deixaria pluja i neu, però poc abundant en general. La cota de neu estarà entre uns 1.600 i 1.900 metres. Aquí teniu el mapa isobàric i la precipitació prevista per a dijous a la tarda segons el model GFS. Fins a aquest punt de la setmana, aquest model coincideix bastant amb el model del Centre Europeu (ECMWF).

Mapa isobàric i pluja prevista per a dijous a les 18 UTC(GFS/TVC)

Divendres, dia rúfol

Temps insegur amb molts núvols i amb clarianes transitòries. Durant el matí hi haurà ruixats a l'oest del país, en canvi, de cara a la tarda es desplaçaran cap a les comarques de Barcelona i de Girona. La tramuntana serà moderada a l'Empordà.

Temperatures amb alts i baixos

També caldrà afinar com va evolucionant la temperatura al llarg d'aquests dies. Es dibuixen pujades i baixades, però sempre dintre de valors pròxims a la mitjana climàtica. Aquest és el meteograma de la ciutat de Barcelona, on podem veure l'evolució de la temperatura prevista en el nivell de referència de 850 hPa (la línia vermella) i la temperatura mitjana per a l'època (la línia negra).

Meteograma de la ciutat de Barcelona (GFS)
Anar al contingut